Skip to main content
Ugens tal, uge 50

Fedmeopererede har større risiko for alkoholafhængighed

Overvægtige, der får mavesækken syet ind, taber sig effektivt, men kan få problemer med alkohol efter operationen. Det viser nyt studie med data fra 13.000 danskere.

Det er Statens Institut for Folkesundhed, der har udarbejdet studiet. Det er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Epidemiology og viser, at personer, der er blevet opereret for fedme, har højere risiko for at udvikle alkoholproblemer.

Forskerne bag studiet fulgte 13.430 patienter, der blev opereret for fedme i perioden 2005-2013, og sammenlignede dem med 21.021 personer, som også havde overvægt, men som ikke blev opereret. Herefter undersøgte forskerne, hvor mange i de to grupper, der søgte behandling for deres alkoholmisbrug, og hvor mange, der tog medicin mod alkoholproblemer.

Resultatet er, at de patienter, som blev opereret for fedme, havde syv gange højere risiko for at udvikle alkoholproblemer og altså blive afhængig af alkohol end personerne fra kontrolgruppen.

Flere hypoteser

Professor Ulrik Becker er medforfatter til studiet, og ifølge ham kender man endnu ikke årsagen. Der er dog flere hypoteser:

”En mulighed kan være, at afhængigheden af at spise bliver afløst af en anden afhængighed. Andre hypoteser handler om, at man forbrænder alkohol på en anderledes måde efter operationen, eller at ændringer i enten éns tarmflora eller forskellige hormonsystemer fører til en alkoholafhængighed, men ingen af disse er dog verificeret endnu,” siger Ulrik Becker.   

I Danmark er det hyppigst anvendte indgreb ved en fedmeoperation en gastric by-pass, hvor mavesækkens størrelse reduceres fra at kunne rumme 1 liter til 0,3 liter. Desuden kobles den nye ”lille” mavesæk på tyndtarmen længere nede på tarmen end før. Resultatet er blandt andet, at mavesækken ikke kan rumme så meget, hvilket giver mæthed i længere tid.

Rotter bliver afhængige af alkohol

Ifølge Janne Tolstrup, der er ansvarlig for studiet, understøtter dyreforsøg resultatet. Hun peger på tidligere studier, hvor fedmeopererede rotter i højere grad vælger alkohol frem for vand end rotter, som enten har fået en anden operation i maven, og eller som har været på slankekur.

 

”Rotteforsøget understøtter, at der ved en fedmeoperation sker noget biologisk, som øger risikoen for at udvikle alkoholproblemer,” siger Janne Tolstrup.

 

Antallet af fedmeoperationer i Danmark er stigende, viser en opgørelse fra Sundhedsdatastyrelsen.

 

I 2015 blev der foretaget 635 fedmeoperationer, i 2016 var tallet steget til 710, i 2017 steg det til 1.070, og i 2018 blev der foretaget omkring 1.160 fedmeoperationer.

 

Kontakt: Professor Janne Tolstrup, tlf.:  20764819 , e-mail:  jest@sdu.dk, og professor Ulrik Becker, tlf.: 6550 7740, e-mail: ulbe@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU. 

Vil du vide mere?

Artikel

Redaktionen afsluttet: 08.12.2020