Skip to main content
Uge 47, 2016

Danmark har flere normalvægtige end de fleste EU-lande

Danmark ligger helt i top i EU, hvad angår andelen af indbyggere, der hverken er tynde eller tykke

Hver anden voksne dansker er normalvægtig og har et BMI mellem 18,5 og 24,9. Det gør os til det land i EU med den største andel normalvægtige indbyggere, kun overgået af Italien.

Det viser en stor europæisk undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed, SDU, har bidraget til.

I alt 26 lande og 180.000 europæere er med i undersøgelsen.

I den danske undersøgelse har 5.800 personer på 15 år eller derover bidraget med oplysninger om deres vægt og højde.

"Vi hører som regel historier i medierne om, at vi bliver mere og mere overvægtige. Og det gør vi også, men der er aldrig fokus på de normalvægtige, og her ligger vi i forhold til andre lande, vi normalt sammenligner os med, rigtig pænt eller faktisk helt i toppen. Dermed ikke sagt, at vi her i Danmark ikke har en udfordring, hvad angår andelen af overvægtige og svært overvægtige," siger en af forskerne bag undersøgelsen, Heidi Rosendahl, fra Statens Institut for Folkesundhed.

46 procent vejer for meget

I Danmark er det helt præcist 51 procent af den voksne befolkning, der er normalvægtig. Dertil kommer 32 procent, der er overvægtig, og 14 procent, der er svært overvægtig. Resten er undervægtig.
Italien ligger kun to procentpoint højere end Danmark. Her er 53 procent normalvægtige.

Hvad angår normalvægtige indbyggere i andre EU-lande, ser kortet sådan her ud: Efter Italien og Danmark kommer Østrig, Luxembourg og Frankrig på en delt tredjeplads.
I disse lande er præcist halvdelen normalvægtig. Bunden i Europa indtages af Maltas indbyggere. Her er 38 procent af befolkningen normalvægtig, mens stort set resten af indbyggerne er enten overvægtige (34 procent) eller svært overvægtige (25 procent).

I gennemsnit er 46 procent af alle EU-borgerne normalvægtig.

Vi har tidligere skrevet, at Danmark lå øverst på listen, men da var tallene fra Italien endnu ikke klar.

Redaktionen afsluttet: 23.11.2016