Skip to main content
Ugens tal, uge 39

Svært overvægtige mister oftere jobbet og har sværere ved at finde et nyt

Risikoen for at blive arbejdsløs er markant højere for personer med svær overvægt, viser nyt studie, hvor 87.000 danskeres jobsituation er fulgt gennem længere tid

Det er ikke uden betydning, hvad vægten viser, hvis man gerne vil beholde sit job.

Nyt landsdækkende studie viser, at mænd og kvinder med svær overvægt oftere mister deres arbejde sammenlignet med deres normalvægtige kolleger, ligesom de har markant sværere ved at finde et nyt arbejde.

Det er forskere ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU, der står bag studiet. Det er netop publiceret i det anerkendte internationale tidsskrift Obesity.

Til studiet anvendte forskerne oplysninger om 87.796 personer, som deltog i Den Nationale Sundhedsprofil i 2010. Det er blandt andet oplysninger om Body Mass Index (BMI), livsstilsvaner, mental og fysisk helbred.

Alle personer blev inddelt i forskellige BMI-grupper og herefter fulgt i fem år for at observere, hvordan deres tilknytning til arbejdsmarkedet ændrede sig i perioden.

”Vi finder, at personer med svær overvægt generelt har en væsentligt dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet. For eksempel er risikoen for at blive arbejdsløs 25 procent højere for svært overvægtige personer med et BMI på 35 sammenlignet med en normalvægtig person på samme alder og køn. Samtidig er chancen for at få et job, hvis man er arbejdsløs og svært overvægtig, omkring 15 procent lavere sammenlignet med en normalvægtig af samme alder og køn,” siger ph.d.-studerende Maja Bramming, der er en af forskerne bag studiet.

Fordomme om overvægtige

Svær overvægt kan hænge sammen med en usund livsstil og et dårligt helbred, der kan føre til flere sygedage, og det kunne måske forklare, hvorfor svært overvægtige har hårdere odds på arbejdsmarkedet. Men dét tyder ikke på at være tilfældet, fortæller professor Janne Tolstrup, der har ledet studiet.

“Studiet viser ikke, hvorfor overvægtige har en dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet. Dog er det meget sandsynligt, at en stigmatisering af personer med overvægt spiller en vigtig rolle. Vi ved fra andre studier, hvor man har brugt fotomanipulation, at overvægtige i mindre grad indkaldes til samtaler end normalvægtige. Man ser også fra andre studier, at dét at være overvægtig ofte associeres med negative egenskaber såsom at være doven, sjusket og mindre kvalificeret,” siger Janne Tolstrup.

Når Statens Institut for Folkesundhed interesserer sig for danskernes tilknytning til arbejdsmarkedet, skyldes det, at ens arbejdssituation er en vigtig parameter for ens sundhed, helbred og trivsel.

Kontakt

Ph.d.-studerende Maja Bramming, e-mail: majb@si-folkesundhed.dk, tlf.: 6550 7749, og professor Janne Tolstrup, e-mail: jst@si-folkesundhed.dk, tlf.: 2076 4819, Statens Institut for Folkesundhed, SDU. 

Vil du læse mere?

Se artikel

Redaktionen afsluttet: 25.09.2019