Skip to main content
Ugens tal, uge 34

Unge drikker mere, hvis deres forældre synes, at det er ok

Forældres holdning til alkohol har stor betydning for unges indtag af alkohol, viser nyt studie med data fra over 70.000 gymnasieelever.

Man har længe vidst, at forældres holdning til alkohol påvirker, hvor meget alkohol elever i folkeskolen drikker.

Nu viser et nyt studie, at forældres holdning også har stor betydning for elever i gymnasiet. 

Studiet er foretaget af Statens Institut for Folkesundhed og netop publiceret i Scandinavian Journal of Public Health. Det trækker på data fra 70.544 gymnasieelever, der i forbindelse med undersøgelsen Ungdomsprofilen 2014 fik spørgsmålet:

Hvad ville dine forældre synes, hvis du drak dig fuld næsten hver weekend?

Herefter kunne eleverne svare, at det synes de ville være enten: helt i orden, i orden, ikke i orden, slet ikke i orden eller ved ikke.

”Studiet viser, at unge, hvis forældre synes, at det er helt i orden, at de drikker sig fuld næsten hver weekend, drikker markant flere genstande ved samme lejlighed end unge, hvis forældre har en restriktiv tilgang til alkohol, og som ikke synes, at det er i orden,” fortæller ph.d.-studerende Sanne Pagh Møller, en af forskerne bag studiet.

Forældre har stadig stor betydning

I studiet angav de unge, hvor mange genstande de havde drukket ved seneste gymnasiefest.

De drenge, hvis forældre synes, at fuldskab næsten hver weekend er helt i orden, drak 12,4 genstande til festen, mens pigerne indtog 9,4 genstande.

Til sammenligning drak de drenge, hvis forældre synes, at det slet ikke er i orden, 6,3 genstande, mens pigerne indtog 4,7 genstande til festen.

”Vores resultater peger på, at selvom de unge er blevet så store, at de ikke længere går i grundskolen, har deres forældre altså stadig stor betydning for de unges alkoholindtag. Også selvom man måske ikke skulle tro det, for venner og omgivelser betyder jo meget i den alder,” siger professor Janne Tolstrup.

Påvirker de unge uanset alkoholkultur

Forskerne har også undersøgt, om forældres holdninger til alkohol betyder noget i forhold til det gymnasium, de unge går på. 

Her er resultatet, at både på de gymnasier, hvor unge i gennemsnit drikker mest og på de gymnasier, hvor de drikker mindst, har forældres holdning stor betydning.

”Det tyder derfor på, at forældres holdning til alkohol enten forstærker eller dæmper de unges druk uanset omgivelserne og den alkoholkultur, der er på det pågældende gymnasium,” siger Janne Tolstrup.

Figuren viser antal genstande, som henholdsvis drenge og piger drak til seneste gymnasiefest, i forhold til, hvad forældrene synes om, at de drikker sig fulde:

Kontakt: Ph.d.-studerende Sanne Pagh Møller, tlf.: 6550 7731, e-mail: sapm@sdu.dk, og professor Janne Tolstrup, tlf.: 6550 7735, e-mail: jest@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU. 

Vil du vide mere?

Studie

Redaktionen afsluttet: 24.08.2022