Skip to main content
Ugens tal, uge 34

Fedmeoperationer ser ud til at påvirke kærlighedslivet

Overvægtige personer, der bliver opereret for fedme, ændrer oftere civilstatus efter operationen – sammenlignet med overvægtige, som ikke bliver opereret.

Fedmeopererede patienter har dobbelt så stor sandsynlighed for at finde en partner – hvis de vel at mærke er single inden operationen. Helt anderledes går det nemlig for de patienter, der inden operationen er gift eller har en partner.

Det viser et nyt dansk studie, der netop er blevet publiceret i tidsskriftet International Journal of Obesity.

Det er forskere fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, der har undersøgt, om personer, der får foretaget en fedmeoperation, i højere grad ændrer civilstatus.

Forskerne har i en årrække og via registre fulgt 12.493 mænd og kvinder, der har fået en fedmeoperation i Danmark, og sammenlignet med 15.101 andre mænd og kvinder, der også var overvægtige ved studiets start, men som ikke har fået en fedmeoperation.

Data om civilstatus stammer fra CPR-registeret, hvor det er muligt at se, om en person er gift, skilt, separeret, bor sammen med et andet voksent menneske eller bor alene.

”Vi finder, at fedmeopererede har dobbelt så stor sandsynlighed for at ændre civilstatus. Andelen af personer, der blev gift eller flyttede sammen med en partner over en femårig periode, var 17 procent for kontrolgruppen, og 28 procent for de fedmeopererede, der var single, inden de fik operationen,” fortæller Maja Bramming, en af forskerne bag studiet.  

Omvendt viser det sig, at fedmeopererede patienter har en højere risiko for at blive skilt eller separeret, hvis de i forvejen er gift eller bor sammen med en partner.

”Mens 12 procent i kontrolgruppen enten blev skilt, separeret eller flyttede fra kæresten over en femårig periode, så gjaldt det 19 procent af de fedmeopererede,” siger Maja Bramming.

Vægttab og selvtillid

Ud fra studiet er det ikke muligt at konkludere, hvorfor fedmeopererede hyppigere ændrer civilstatus.

Undersøgelsen viser en sammenhæng mellem fedmekirurgi og ændringer i civilstatus, men forskerne ved reelt ikke, om det skyldes selve operationen eller andre faktorer.

Alligevel er det ifølge Maja Bramming ikke så overraskende, at fedmeopererede singler har lettere ved at finde en kæreste efterfølgende.

”Vi ved fra andre undersøgelser, at mange af de patienter, der vælger at få en fedmeoperation, har et ønske om at finde kærligheden, men ser deres overvægt som en af de største barrierer. En fedmeoperation fører i de fleste tilfælde til et markant vægttab og øget selvtillid, hvilket måske giver en mere opsøgende adfærd,” forklarer Maja Bramming.

Det er derimod sværere at finde en åbenlys forklaring på, hvorfor fedmeopererede, der allerede er i et forhold, ender som singler.

”Det kan dog hænge sammen med, at en fedmeoperation ofte er en stor livsomvæltende begivenhed, der påvirker patienten både fysisk og mentalt. Og det er et generelt fund, at netop store livsbegivenheder, såsom sygdom eller hvis man mister sit job, kan bringe ens forhold i fare og altså øge risikoen for et brud,” siger Maja Bramming.

Første danske studie

Det er første gang, at man i Danmark undersøger, om en fedmeoperation påvirker éns kærlighedsliv.

Statens Institut for Folkesundhed har tidligere forsket i andre konsekvenser af fedmekirurgi, såsom om opererede har højere risiko for at udvikle et alkoholmisbrug.

Kontakt:

Maja Bramming, ph.d. og forsker, e-mail: majb@sdu.dk, tlf.: 65507749, Statens Institut for Folkesundhed, SDU

Vil du vide mere?

Studie

Redaktionen afsluttet: 25.08.2021