Skip to main content
Ugens tal, uge 25

Mere end hver fjerde unge bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt

Snus, cigaretter, e-cigaretter, opvarmet tobak og nikotinposer bliver mere og mere populært blandt de unge. Det er især andre tobakstyper end cigaretter, der vinder frem blandt de unge, viser ny undersøgelse.

Andelen af unge, der dagligt eller lejlighedsvist bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt, er steget siden sidste år.  

I en ny undersøgelse angiver 28,6 procent af de unge, at de bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt, hvilket betyder, at mere end hver fjerde unge ryger cigaretter, bruger e-cigaretter, ryger opvarmet tobak eller bruger snus eller nikotinposer.

Det er en stigning i forhold til sidste år, hvor det gjaldt 27 procent af de unge.

Undersøgelsen er landsdækkende, og 13.530 unge i alderen 15-29 år har bidraget ved at svare på spørgsmål om deres tobaks- og nikotinforbrug.

Det er Statens Institut for Folkesundhed, der står bag undersøgelsen, i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

Cigaretforbrug nedsat

Samtidig viser tallene, at der er sket et fald i forbruget af cigaretter. I dag ryger 17,8 procent af de unge cigaretter dagligt eller lejlighedsvist. Sidste år var det 20,1 procent.

Selv angiver en fjerdedel af de unge, der ryger, at de har nedsat deres cigaretforbrug efter, at prisen på en pakke cigaretter steg i april sidste år.

”Selvfølgelig er det positivt, at færre unge ryger cigaretter, men det er kun det halve billede. Tallene tyder jo desværre på, at de unge blot har skiftet cigaretter ud med andre nikotinholdige produkter, såsom snus og nikotinposer. Så overordnet set er udfordringen med de unges nikotinforbrug stadig aktuel, og der er fortsat meget at arbejde med,” siger en af rapportens forfattere, Lotus Sofie Bast, der forsker i tobaksforebyggelse blandt børn og unge på Statens Institut for Folkesundhed.

Særligt sensitive hjerner

Lotus Sofie Bast peger på, at de skadelige konsekvenser af tobaksforbrug er store og vidtrækkende. 

Studier viser, at jo tidligere man begynder, jo større er risikoen for tobaksafhængighed samt for at udvikle rygerelaterede symptomer og sygdomme som hjertekarsygdomme og kræft.

Dertil kommer, at børn og unges hjerner har vist sig særligt sensitive over for de negative effekter af nikotineksponering, der blandt andet kan skade hjernens udvikling, indlæringsevne og potentielt reducere den kognitive funktion senere i livet.

Undersøgelsen er baseret på spørgeskemaundersøgelsen §RØG – en undersøgelse af tobak, adfærd og regler. Data blev indsamlet blandt danske unge i januar-marts 2021.

Undersøgelsen er finansieret af TrygFonden.

Kontakt:

Seniorforsker i tobaksforebyggelse, Lotus Sofie Bast, tlf.:  6550 7809, e-mail: loni@sdu.dk, og direktør Morten Grønbæk, tlf.: 2424 8164, e-mail: mgr@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed. 
Vil du vide mere?

Rapport

Redaktionen afsluttet: 23.06.2021