Skip to main content
Uge 24, 2018

Dit køn afslører dine usunde spisevaner

Stor undersøgelse blandt 13.000 danskere viser, at der er stor forskel på mænd og kvinder samt unge og ældre, når det kommer til indtag af fastfood, slik, cola og chokolade

Der er stor forskel på, hvad mænd og kvinder har lyst til at putte i munden, når det kommer til usunde madvarer. Kvinder er langt større slikmunde end mænd og spiser oftere slik og chokolade. Til gengæld spiser mænd langt hyppigere burgere og pizzaer.

I en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, har omkring 13.000 personer svaret på, hvor ofte de spiser mad fra et pizzeria eller en burger- eller shawarmabar, samt hvor ofte de spiser slik og chokolade og slukker tørsten i cola, saft eller lignende drikke med højt sukkerindhold. 

Mænd er hyppige gæster i pizzeriaet

Undersøgelsen viser, at mens hver fjerde mand (26 procent) spiser fastfood fra et pizzeria eller en burger- eller shawarmabar mindst én gang om ugen, gælder det kun hver syvende kvinde (14 procent).

Der er også kønsforskel, når det kommer til cola, saft og lignende med sukker. Lidt over 11 procent af mændene drikker sukkerdrikke mindst fem gange om ugen, mens det gælder godt syv procent af kvinderne.

Kvinder er slikmunde

Kvinder er til gengæld gladere for slik og chokolade. Godt 12 procent kvinder spiser slik eller chokolade fem gange om ugen. Dét er der kun omkring ni procent af mændene, der gør.

”Undersøgelsen kan bruges til at identificere målgrupper, der har nogle kostvaner, hvor der er plads til forbedringer. Dén viden kan blandt andet være relevant i forbindelse med kostkampagner,” siger Heidi Rosendahl, akademisk medarbejder på Statens Institut for Folkesundhed.

Figuren viser andelen i procent, der indtager fastfood, slik og chokolade samt sukkerdrikke, blandt mænd og kvinder på 16 år eller derover.

De ældre spiser langt mindre fastfood

Der er ikke kun forskel på mænd og kvinder, hvad angår usunde kostvaner. Også alder betyder noget. Det er især de unge mellem 16 og 24 år, der guffer pizza, burger og shawarma og drikker sodavand, cola og lignende med sukker, mens de ældre i højere grad går udenom.

Det gør de ældre til gengæld ikke, når det kommer til slik og chokolade. Her er der stort set lige mange unge og ældre, som spiser slik eller chokolade mindst fem gange om ugen, hvilket fremgår af figuren nedenfor.

Figuren viser andelen i procent, der indtager usunde mad- og drikkevarer blandt mænd og kvinder i aldersgruppen 16-24 år og 75 år eller derover.

Tallene stammer fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2017.

Kontakt

Heidi Rosendahl, akademisk medarbejder

Find profil her

Vil du læse mere?

Find rapport her

Redaktionen afsluttet: 13.06.2018