Skip to main content
Uge 12, 2012

De fleste elever er let til moderat pÄvirkede til gymnasiefester

Alkoholpromille til gymnasiefester

Størstedelen af eleverne til gymnasiefester er let til moderat påvirkede, når man måler deres alkoholpromille. Det viser en undersøgelse, hvor Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet har målt elevers promille gentagne gange i løbet af gymnasiefester for at undersøge, hvor påvirkede eleverne er af alkohol.

Undersøgelsen viser, at 64 % af pigerne og 58 % af drengene havde en promille mellem 0,2 og 1, der svarer til, at de var let til moderat påvirkede. Tre ud af ti elever var derimod meget påvirkede med en promille højere end 1 på et tidspunkt i løbet af festen. Ved promiller over 1 ses f.eks. et betydeligt tab af hæmninger og nedsat bedømmelsesevne. En ud af ti elever var upåvirkede ved alle målinger med en promille under 0,2. Drengene var oftere meget påvirkede i forhold til pigerne (hhv. 37 % og 25 %).

Andel af upåvirkede, påvirkede, og meget påvirkede elever til gymnasiefester, i procent

I faktaboksen ses en oversigt over virkningen af forskellige promiller. En promille på omkring 1 opnås for eksempel, hvis en kvinde på 60 kg drikker tre øl på én gang, eller en mand på 70 kg drikker fire øl på én gang.

Fysiologiske og subjektive effekter af forskellige alkoholpromiller

Undersøgelsen blev foretaget i efteråret 2010 til fester på syv gymnasier i hovedstadsområdet, hvor eleverne inden festen havde indvilget i at deltage i undersøgelsen. I alt fik 230 elever i alderen 15 til 20 år målt deres promille mellem én og seks gange i løbet af festen, der foregik mellem klokken 19 og 02 afhængig af gymnasiet. Elevernes promille inden og efter gymnasiefesten blev ikke målt. I gennemsnit havde eleverne en promille på 0,63. Undersøgelsen er kun lavet på gymnasier i hovedstadsområdet, og er derfor ikke repræsentativ for hele landet.

 

Redaktionen afsluttet: 21.03.2012