Skip to main content
Ugens tal, uge 10

Unge drikker færre øl til gymnasiefesten, hvis priserne i skolens bar er høje

Det betyder dog ikke, at de unge drikker mindre i løbet af hele aftenen. De drikker bare inden eller efter festen på gymnasiet, viser nyt studie med data fra omkring 70.000 gymnasielever

Om en øl i baren er billig eller dyr, når gymnasiet holder fest, betyder ikke noget for elevernes samlede alkoholindtag i løbet af en hel aften med fest. Er øllene dyrere på skolen, drikker eleverne i stedet for før eller efter festen.

Det viser et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed, der har undersøgt, om der er sammenhæng mellem gymnasiernes alkoholpolitikker og deres kutyme for gymnasiefester, og hvor meget gymnasieeleverne drikker.

Studiet er netop er udkommet i det internationale tidsskrift BMC Public Health. Det bygger på svar fra 68.898 gymnasieelever og 117 rektorer og undersøger blandt andet, hvad priserne i baren betyder for elevernes alkoholindtag til gymnasiefester.

”Vi finder, at jo dyrere øllene er på skolen, jo mindre drikker de unge, mens de er til fest på skolen, sammenlignet med elever på gymnasier, der sælger øllene billigere. Dog betyder det ikke, at gymnasieeleverne drikker mindre i løbet af hele aftenen. Priserne på øl på skolen betyder nemlig ikke noget for elevernes samlede alkoholindtag i forbindelse med en gymnasiefest,” siger medforfatter på studiet og professor Janne Tolstrup og tilføjer:

”Det tyder altså på, at hvis gymnasierne sælger øllene dyrere, så kompenserer gymnasieeleverne i form af billige øl og drinks fra supermarkedet, inden de kommer hen på skolen til fest.”

Ifølge studiet drikker eleverne i gennemsnit 8,5 genstande i løbet af en hel aften, hvor der er fest på gymnasiet, og det er uanset, om prisen på øl er høj eller lav.

Kendskab til alkoholpolitik betyder noget

Hele 97 procent af rektorerne angiver i studiet, at de har formuleret en alkoholpolitik eller lavet regler for alkohol på skolen. Men der er stor forskel på, hvor godt politikkerne bliver formidlet og håndhævet.

Studiet viser blandt andet, at elever, der ikke kender gymnasiets alkoholpolitik, i gennemsnit har et højere alkoholforbrug end elever, der kender politikken. Samtidig viser det, at de elever, der oplever, at de kan købe alkohol til gymnasiefesten, selvom de er fulde, i gennemsnit har et højere alkoholindtag i løbet af aftenen, sammenlignet med de, der oplever at det ikke er muligt på deres gymnasium at købe alkohol, når man er fuld. 

Gymnasiernes alkoholpolitik kan derfor godt betyde noget for elevernes alkoholforbrug, og hvor meget, eleverne drikker, mener ph.d.-studerende og medforfatter på studiet, Veronica Pisinger:

”Men det kræver, dels at der er klare regler, som eleverne kender til, dels at eleverne oplever, at alkoholpolitikken bliver håndhævet,” siger hun.

Kontakt

Professor Janne Tolstrup, e-mail: jst@si-folkesundhed.dk, tlf.: 2076 4819 og ph.d.-studerende Veronica Pisinger, e-mail: vepi@si-folkesundhed.dk, tlf.: 6550 7748 , Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

Vil du læse mere?

Se artikel

Redaktionen afsluttet: 04.03.2020