Skip to main content
Uge 10, 2018

Database viser, hvordan det går med danskernes sundhed

Nye tal på befolkningens sundhedstilstand kan ses både i rapport og i netop offentliggjort database

Danskerne er blevet mere overvægtige og mere stressede, de sover dårligere og spiser mere usundt end tidligere. Det fremgår af en ny database, som Statens Institut for Folkesundhed har udarbejdet for Sundhedsstyrelsen. Databasen bygger på Den Nationale Sundhedsprofil 2017, en landsdækkende undersøgelse, hvor mere end 180.000 danskere har svaret på spørgsmål om deres sundhed, helbred og trivsel. 

Databasen er tilgængelig for alle på www.danskernessundhed.dk

Der er også rapporten Danskernes Sundhedsprofil, der blev offentliggjort i går, og som indeholder udvalgte emner og indikatorer. Databasen rummer endnu flere indikatorer samt mulighed for selv at søge tal. 

"I databasen er det muligt selv at trække tal på befolkningens sundhed og se, hvordan det går på en lang række parametre, såsom rygning, alkohol, kost, søvn, trivsel, ensomhed og sygdom. Man kan eksempelvis også bruge den til at se, hvordan det ser ud i ens egen kommune eller region, og sammenligne med andre steder i landet," siger Anne Illemann Christensen, forskningschef på Statens Institut for Folkesundhed.

Databasen giver ikke kun et øjebliksbillede af danskernes sundhed i 2017. Den indeholder også resultater fra to forrige nationale sundhedsprofiler i 2010 og 2013, og tegner dermed også udviklingen over tid. 

Afgørende viden

Ifølge Anne Illemann Christensen er databasen et vigtigt værktøj for sundhedsprofessionelle og beslutningstagere i kommuner, regioner og på landsplan.

"Databasen viser, hvordan sundhed og sygelighed er fordelt i Danmark. Den giver dermed helt afgørende viden og baggrund for beslutningstagere, der får mulighed for at se, hvor der er potentiale for forbedringer, og hvilke befolkningsgrupper man skal have særligt øje for, når der tilrettelægges sundhedsindsatser," siger Anne Illemann Christensen.

Samarbejde mellem flere partnere

De tre nationale sundhedsprofiler, som databasen bygger på, er alle gennemført i et samarbejde mellem de fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed på baggrund af en aftale mellem Danske Regioner, KL, Sundheds- og Ældreministeriet samt Finansministeriet.

Kontakt

Anne Illemann Christensen, forskningschef og projektleder på databasen danskernessundhed.dk

Find profil her

Vil du læse mere?

Find rapporten her

Redaktionen afsluttet: 07.03.2018