Skip to main content
Uge 6, 2017

Gode råd skal få de 13-15-årige til at lade være med at ryge

Minirapport giver konkrete råd til forældre, skoler og kommuner, der gerne vil have røgfri unge

Omkring hver femte af de 15-årige ryger jævnligt. Og fem procent af dem ryger dagligt. Forskning viser, at hvis man først starter med at ryge, er der stor risiko for, at man fortsætter ind i voksenalderen.

Så hvordan får man de unge til lade være med at ryge?

Det ved man i projekt X:IT, der er en indsats, hvis mål er at få 13-15-årige skoleelever til slet ikke at begynde at ryge eller til at kvitte cigaretterne, hvis de er begyndt.

X:IT er et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed.

Projektet har været rullet ud på 51 folkeskoler og kører stadig på en række skoler rundt i landet. Resultater fra X:IT viser, at de skoler, der følger projektet til fulde, har halvt så mange elever, der ryger efter endt skoleår. Som følge heraf anbefaler Sundhedsstyrelsen skolerne at følge X:IT, når de vil gøre en indsats over for tobak.

Råd til at komme godt i gang

På baggrund af de gode erfaringer udgiver forskerne bag X:IT nu en minirapport. Minirapporten er skrevet i et letforståeligt sprog og henvender sig til skoler, kommuner, forældre og andre, der gerne vil gøre noget for at forebygge rygning blandt de unge.

Rapporten giver en introduktion til X:ITs forskellige indsatser og konkrete råd til, hvordan man kommer godt i gang med projektet. Et af rådene er for eksempel at fjerne al synlig rygning på skolen – elever må ikke se andre elever og lærere ryge. Et andet råd går på at skabe bred opbakning til projektet blandt skolens personale.

Røgfri aftale

Også forældrene spiller en vigtig rolle i X:IT. I minirapporten kan forældre blandt andet læse, at de opfordres til at tale med deres barn om rygning og sammen indgå en røgfri aftale, hvor barnet forpligter sig til at holde sig røgfri det kommende skoleår.

Aftalen, som udleveres af skolen, underskrives af elev og forældre i begyndelsen af skoleåret. Aftalen kan ses i minirapporten.

Minirapporten kan læses og bestilles via linket her:

X:IT søger folkeskoler

Fordi rygning stadig er et stort folkesundhedsproblem i Danmark, tager X:IT nu fat på endnu en omgang. Projektet skal i 2017 ud på 80 folkeskoler landet over, og målet er at få endnu flere elever – og især de elever, der er i størst risiko for at begynde at ryge – til helt at holde sig fra cigaretterne.

Kommuner og skoler, der er interesseret i at blive røgfri, kan kontakte Tenna Christiansen hos Kræftens Bekæmpelse på tlf.: 3525 7538 eller forsker Lotus Sofie Bast fra Statens Institut for Folkesundhed på tlf.: 6550 7809 og e-mail: loni@si-folkesundhed.dk.

Vil du læse mere?

Find rapporten her

Redaktionen afsluttet: 08.02.2017