Skip to main content

R√łgfri nikotinprodukter

11-01-2023

Det er dokumenteret, at brug af røgfri nikotinprodukter øger sandsynligheden for at påbegynde cigaretrygning og indtag af andre rusmidler. Røgfri nikotinprodukter kan virke attraktivt for især børn og unge, da produkterne ofte er tilsat smagsstoffer af fx pebermynte eller noget sødt. De kan være nemmere at bruge i situationer, hvor man ikke må bruge tobaks- og eller nikotinprodukter, fx på skoler og uddannelsesinstitutioner, da brugen er nemmere at skjule. Derfor kan røgfri nikotinprodukter være med til at øge den generelle eksponering af tobak og nikotin samt fastholde personer, der ryger, i deres nikotinafhængighed.

Formålet med denne rapport er at belyse brugen af røgfri nikotinprodukter ud fra selvrapporterede oplysninger fra en repræsentativ spørgeskemaundersøgelse i den voksne danske befolkning på 16 år eller derover (Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen, SUSY). Undersøgelsen er gennemført i februar, marts, april og maj 2021. Dette er én ud af en række temarapporter på baggrund af samme undersøgelse.

Forfattere: Anne Illemann Christensen, Heidi Amalie Rosendahl Jensen, Sofie Rossen Møller, Michael Davidsen og Ola Ekholm