Kan man stole på de oplysninger, som danskerne giver i de store nationale befolkningsundersøgelser? Nyt studie undersøger, om der er overensstemmelse mellem folks svar om deres helbred og dét, der er anført i sundhedsregistrene.
I store befolkningsundersøger om danskernes sundhed bliver svarpersonerne ofte stillet en række spørgsmål om deres helbred, for eksempel, om de er syge lige nu eller tidligere har fejlet en række sygdomme. Men kan regne med disse oplysninger?
I et nyt studie har forskere fra Statens Institut for Folkesundhed og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse i Region Hovedstaden undersøgt, om der netop er sammenhæng mellem danskeres selvrapporterede oplysninger i spørgeskemaer og dét, der er anført i de nationale sygdomsregistre.
Studiet tager udgangspunkt i befolkningsundersøgelsen Den Nationale Sundhedsprofil 2017, hvor 180.000 personer har svaret på en række spørgsmål, blandt andet om de lige nu har eller tidligere har haft en række sygdomme. Svarpersonernes besvarelser er herefter koblet til oplysninger om samme sygdomme fra de nationale sygdomsregistre.
Vil du vide mere? Se Ugens tal