Skip to main content

Social ulighed blandt 0-1 årige i Grønland

Det er vigtigt at undersøge den sociale ulighed i helbred blandt grønlandske småbørn, da denne periode udgør fundamentet for trivsel resten af deres liv. Selvom størstedelen af grønlandske børn trives og har gode liv, er der stadig mange, der oplever trivselsmæssige udfordringer, som kan kædes sammen med social position. Vi ved, at der blandt unge fra familier med en lavere social position bl.a. ses flere med tegn på psykisk sygdom og flere oplever alkoholafhængighed og vold i familien. De grønlandske myndigheder har i mange år forsøgt at forebygge ulighed med den tidlige indsats og det nuværende folkesundhedsprogram for perioden 2020-2030 med fokus på det gode børneliv. På trods heraf findes der på nuværende tidspunkt ingen viden om den sociale ulighed i helbred blandt småbørn i Grønland og konsekvenserne heraf.

 

Formål

Projektet har til formål at analysere sammenhængen mellem socialgruppe ved fødslen og udvalgte helbredsparametre blandt 0 til 1-årige i Grønland.

 

Metode

Til projektet anvendes data fra Det Grønlandske Sundhedsvæsen. Før data kan hentes fra systemet foretages der interviews med praktikere (læger, sundhedsplejersker og jordemødre) vedr. deres registreringspraksis og validiteten af de data, der ligger hos sundhedsvæsenet. Interviewene vil herefter danne baggrund for hvilke informationer, der hentes fra sundhedsvæsenets system, hvorpå der vil blive lavet analyser af sammenhængen mellem social gruppe ved fødslen og børnenes senere helbred.

 

Projektperiode

Projektet påbegyndes 1/9-2023 og afsluttes 31/12-2024. Resultaterne offentliggøres i en videnskabelig artikel i efteråret 2024

 

Bevillingsgiver

Projektet er finansieret af Helsefonden

Sidst opdateret: 11.09.2023