Skip to main content

Overkanten.dk – et studie af alkoholbehandling via videokonference

Hvad er Overkanten.dk?

Overkanten.dk er et forskningsprojekt om alkoholbehandling via videokonference. I projektet undersøgte vi hvad der sker, når alkoholbehandling (samtalebehandling) flyttes fra fysisk møde til en skærm. Helt konkret ønskede vi at teste, om alkoholbehandling via skærm var lige så effektivt som ved fysisk fremmøde i forhold til opstart i behandling, fastholdelse i behandling og reduktion i alkoholindtag. Det blev gjort i et randomiseret kontrolleret forskningsdesign, hvor 356 borgere med problematisk alkoholforbrug blev rekrutteret via sociale medier og tilfældigt delt i to grupper: den ene gruppe blev tilbudt alkoholbehandling ved fysisk fremmøde og den anden gruppe blev tilbudt alkoholbehandling via videokonference. I de efterfølgende 12 måneder fulgte vi borgerne via spørgeskemaer, interviews og observationer for at undersøge, om de var startet i den behandling, de var blevet tilbudt; hvor længe de havde været i behandling; hvad de synes om behandlingen og hvordan det gik med deres indtag af alkohol og mentale helbred.

Projektet blev gennemført i perioden januar 2018 – juni 2021 i samarbejde med fonden Novaví, som er Danmarks største leverandør af stof- og alkoholbehandling. Projektet blev finansieret af TrygFonden.

 

Baggrunden for Overkanten.dk

Problematiske alkoholvaner er forbundet med mentale og fysiske sygdomme, vold, ulykker og sociale problemer. Omkring 470.000 danskere viser tegn på problematisk alkoholbrug, men kun 25.000 modtager alkoholbehandling årligt, hvoraf mange dropper utidigt ud af behandlingen. Hertil kommer, at de fleste, som modtager behandling har udviklet en alkoholafhængighed, fordi de har kæmpet med et problematisk alkoholforbrug i mere end 10 år uden at få hjælp. Alt dette er til trods for, at alkoholbehandling er effektiv – og ikke mindst gratis for alle danskere. Almindelig alkoholbehandling kræver imidlertid fysisk fremmøde på et ambulatorium, hvilket for mange er en barriere grundet ambulatoriernes geografiske placering og begrænsede åbningstider, og den massive stigmatisering, der er forbundet med alkoholproblemer og behandling. Online alkoholbehandling i forskellige afskygninger bliver i stigende grad brugt til at imødekomme disse barrierer og dermed øge antallet af borgere i behandling. Alkoholbehandling via videokonference tilbyder både mere fleksibilitet og anonymitet samt mulighed for at bevare den terapeutiske relation mellem behandler og borger, som spiller en vigtig rolle ved fysisk fremmøde. Alkoholbehandling, der finder sted via videokonference, var hverken i dansk eller internationalt regi undersøgt i et randomiseret kontrolleret studie, da projektet startede.

 

Resultater fra Overkanten.dk

Forskningsprojektets fund er formidlet i tre videnskabelige artikler.

I den første fandt vi, at alkoholbehandling via skærm i sammenligning med alkoholbehandling ved fysisk fremmøde 1) er lige så godt til at reducere borgernes alkoholforbrug, 2) får borgere til at starte behandling hurtigere, og 3) er bedre til at fastholde borgerne i behandling.
Artiklen kan læses
her og en opsummering af artiklens hovedfund kan læses i SIFs nyhedsbrev, her.

I den anden fandt vi, at alkoholbehandling via en skærm i sammenligning med alkoholbehandling via fysisk fremmøde er 1) lige så effektivt hos borgere med og uden symptomer på angst og/eller depression i forhold til at reducere alkoholindtag, opstarte og fastholde behandling og 2) lige så godt til at reducere angst og depressionssymptomer.

I den tredje fandt vi, at projektets fremstilling af alkoholproblemer og alkoholbehandling på projekthjemmesiden og i rekrutteringsannoncer på sociale medier vakte genklang hos borgerne: de kunne genkende deres personlige problematikker og se sig selv i behandlingstilbuddet. Borgerne fortalte, at de værdsatte den tætte relation til deres behandler, og at deres behandler var meget dygtig. De satte pris på fleksibiliteten ved online behandling, fordi den bedre kunne integreres i deres hverdag. Fx deltog borgerne i behandling hjemmefra eller fra arbejdspladsen. Desuden satte de pris på, at behandlingsforløbet blev skræddersyet til dem hver især, og at sessionerne kunne foregå via telefon, hvis video ikke var en mulighed.

 

Sidst opdateret: 09.09.2024