Skip to main content

Mere viden om HPV-vaccination

Human papillomavirus (HPV) er en meget udbredt seksuelt overført infektion. Omkring 80 % af alle seksuelt aktive mænd og kvinder vil i løbet af deres liv få en HPV-infektion. Infektion med høj-risiko HPV typer er nødvendig for at udvikle livmoderhalskræft. Hvert år bliver cirka 375 kvinder diagnosticeret med livmoderhalskræft, og hvert år dør cirka 100 kvinder af livmoderhalskræft. I Danmark rangerer livmoderhalskræft som den tiende mest almindelige kræftform blandt kvinder og er den tredje mest almindelige kræftform hos kvinder i alderen 15 til 44 år. HPV infektion kan også forårsage kondylomer, kræft i penis, analkræft, og visse former for hoved-halskræft. I Danmark er HPV-vaccinen et gratis tilbud til piger i 12-årsalderen som en del af børnevaccinationsprogrammet for at forebygge HPV-relaterede sygdomme. Viden om flere aspekter af vaccinen er vigtig, herunder tilslutning, effekt og potentielle utilsigtede konsekvenser. 

Formål

Det overordnede formål med projektet er at tilvejebringe mere viden om forskellige aspekter af HPV-vaccinen, herunder tilslutning, effekt og potentielle utilsigtede konsekvenser.

Metode

Studiepopulationen består af alle piger og drenge født i 1985-2008 (fødselskohorterne som er blevet tilbudt HPV vaccinen). Endvidere indhentes der information på forældre og søskende til denne fødselskohorte. Datamaterialet består af registre data samt tværsnitsdata fra spørgeskemaundersøgelsen Ungdomsprofilen 2014 og 2019.

Projektperiode

Januar 2018 til december 2021.

Samarbejdspartnere og bevillingsgivere

Projektet er finansieret af Kræftens Bekæmpelse.

Sidst opdateret: 01.08.2023