Skip to main content

COSI-undersøgelsen

Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed samarbejder med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) om at indsamle højde- og vægtdata blandt børn i indskolingen (6-10-årige børn) i Europa. Det internationale monitoreringsprogram, som kort kaldes COSI, blev etableret i 2007, og den første undersøgelsesrunde fandt sted i 2007/08. Danmark bidrager i 2022 for tredje gang til den internationale undersøgelse. Undersøgelsen er nationalt repræsentativ og omfatter et tilfældigt udsnit af børn i 0. klasse eller 1. klasse. I alt deltager mere end 35 lande i undersøgelsen, og den er planlagt til at blive gennemført hvert tredje år.

 

Formål

Det overordnede formål med COSI er at belyse og fremme sundhed og trivsel blandt børn i indskolingsalderen (6-10 år) ved at dokumentere tidsmæssige udviklinger i højde- og vægtdata. Hermed muliggøres tværnationale sammenligninger inden for den europæiske region.

 

Sundhedsstyrelsen står bag COSI i Danmark og gennemfører undersøgelsen i samarbejde med Statens Institut for Folkesundhed.

 

Metode

COSI gennemføres efter den internationale protokol fra WHO med enkelte nationale tilpasninger. Protokollen er blevet fulgt nøje for at sikre standardisering af sampling, dataindsamling og dataoparbejdning, hvilket gør, at data er sammenlignelige på tværs af lande.

 

COSI er en skolebaseret undersøgelse, og i Danmark omfatter den et nationalt repræsentativt udsnit af børn i 0. klasse eller 1. klasse. Det er frivilligt at deltage i undersøgelsen, og i Danmark inviteres ca. 4000 elever til at deltage.

 

Dataindsamlingen påbegyndes i september 2022, hvor børnene får en tilmeldingsblanket med hjem til deres forældre til udfyldelse samt et link til et elektronisk forældrespørgeskema.

 

Data for vægt og højde indsamles med hjælp fra sundhedsplejersker i hele landet, som står for målingerne på de enkelte skoler. Desuden indsamles data fra et spørgeskema til skolelederen eller andet personale på skolen. Dataindsamlingen afsluttes i november 2022.

 

Afrapportering

Når dataindsamlingen er afsluttet, sendes de danske data til WHO, som vil stå for at samle data fra alle de deltagende lande og oparbejdelse af en fælles international database.

 

Afrapportering fra tidligere undersøgelser kan findes på

http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/activities/who-european-childhood-obesity-surveillance-initiative-cosi

Sidst opdateret: 19.10.2023