Bæredygtigt iværksætteri

WeUse vinder ny pris for bæredygtigt iværksætteri

Fire iværksættervirksomheder udvalgt til et nyt forløb for iværksættere har pitchet deres ideer i en konkurrence. WeUse er de første vindere af den nye pris for bæredygtigt iværksætteri.

Af Stine Charlotte Saltofte Hansen, , 24-11-2020

Iværksætterne fra WeUse har kapret Syddansk Universitets nye bæredygtighedspris for iværksættere.

Prisen og konkurrencen er kulminationen på et nyt forløb, som SDU Entrepreneurship Labs har skabt for udvalgte iværksættere, der har et bæredygtigt sigte med deres virksomheder.

WeUse laver en app, som beboere i boligforeninger kan bruge, når de mangler redskaber og vil se, om de kan låne fx en boremaskine af en anden fra foreningen. Det betyder, at alle i boligforeningen ikke behøver at anskaffe sig nye redskaber, så det sparer på forbruget og skåner miljøet.

Iværksætterne håber, at det at låne af hinanden kan give beboerne en følelse af fællesskab, som normalt findes i villakvarterer og mindre landsbysamfund – men ikke i så høj grad i opgangene i en boligblok.

Fællesskab gjorde udslaget

De tre andre iværksætterteams, som fremlagde deres ideer for dommerne, var MEWALII, Hydrovertic og Doggy Bag Destillery, som hver især arbejder bæredygtigt. MEWALII udvikler bind af plantefibre, Hydrovertic arbejder med smartere løsninger i landbrugsarbejde, og Doggy Bag Destillery henter grønne madrester fra Bones og laver gin af det.

Men det stærke fokus på at øge fællesskabet var det, som gjorde, at WeUSe løb med sejren. Det forklarer en af dommerne.

- Der findes jo mange platforme af denne type i markedet. Men iværksætterne tænker fællesskabet først, og ser det som noget, der kan vækkes til live mennesker imellem, siger Jørgen Clausen, som er formand for Møllerens Fond.

- Denne løsning betyder jo, at vi ændrer adfærd, og det er jo en god bevægelse at sætte i gang. Forbruget bliver lavere, når vi låner af hinanden, og naboer får mulighed for at tale sammen. Det er bare godt tænkt.

Nyt forløb med bæredygtigt iværksætteri

De fire startups har ansøgt om og fået lov til at være med i et nystartet forløb, som handler om bæredygtigt iværksætteri og er drevet af SDU Entrepreneurship Labs og Møllerens Fond.

Hver startup fik 15.000 kroner til at begynde med og har deltaget i en række aktiviteter op til konkurrencen forleden. Fx har de haft fokus på, at det ikke er nok for en virksomhed at sige, man er bæredygtig, man skal vise det.

- Som universitet arbejder vi med FN’s verdensmål, og her spiller studenteriværksættere en vigtig rolle. Vi kan se, at mange af de studerende, som kommer i SDU’s iværksættermiljø er meget motiverede for at lave bæredygtige løsninger, siger Sine Berg Schuwendt, der er leder af SDU Entrepreneurship Labs.

- Der er nogle startups, som virkelig er ambitiøse og har stort potentiale på det grønne område, og dem vil vi gerne gøre noget for at støtte.

Vinderne giver den fuld gas

Vinderne af konkurrencen får prisen og 15.000 kroner mere til at styrke deres virksomhed. Iværksætterne fra WeUse er stolte over deres sejr. De kan se, at deres ide virkelig har fået luft under vingerne med tidligere investeringer fra Møllerens Fond, Mikrolegatet og nu bæredygtighedsprisen.

- Det er en anerkendelse, og vi kan se, at universitetet ikke bare siger, at de vil bæredygtighed, de viser det også. For os betyder det, at vi kan lave en app, som gerne skulle hjælpe på forbruget, miljøet og ikke mindst socialt. Prisen motiverer os. Vi kan aktivt ændre folks mindset med noget, som er nemt at gå til, og kan på den måde skabe en forandring, siger Emil Busch og Gideon Harpantides, som er stiftere i WeUse.

- Vi har sat pris på den gode sparring med de andre virksomheder, der også arbejder med bæredygtighed. Vi vil også tænke over, hvad dommerne har sagt, for vi har egentlig mest tænkt, at vores marked er Danmark, men app’en har jo et meget større potentiale, fx i Europa.

WeUse skal snart afprøve deres app i en boligforening for første gang.

Forløbet "Bæredygtigt iværksætteri"

• SDU Entrepreneurship Labs har startet et nyt bæredygtigt forløb for iværksættere. Forløbet vil komme igen hvert år, og iværksætterne skal søge om at komme med.
  • De udvalgte teams får 15.000 kroner hver, og de skal igennem faglig sparring og workshops.
  • Forløbet slutter med en pitch-konkurrence, hvor de små virksomheder skal overbevise dommerne om, at de skal have prisen og 15.000 kroner mere.
  • Møllerens Fond er sponsor for det nye forløb og står for pengepræmierne til iværksætterne.

SDU i spidsen

• SDU ligger i spidsen blandt danske videregående uddannelser, når det kommer til at inddrage bæredygtighed i entreprenørskabs- og iværksætteraktiviteter.
  • Læs rapporten fra Fonden for Entreprenørskab.

Ansvarlig for siden: RIO

• SDU RIO Syddansk Universitet