Skip to main content
Ugens tal, uge 31

Underholdning fra skærme stjæler søvn fra flere og flere unge

De seneste år er der sket en markant stigning i andelen af unge, der ikke kan lægge deres skærme fra sig om aftenen – og som derfor er trætte om dagen.

Tv-serier, film, spil og sociale medier. Der er mange muligheder for at blive underholdt foran en skærm. Og især unge i alderen 16-24 år har svært ved at lægge mobiler, computere, tv og tablets fra sig ved sengetid – og det går ud over nattesøvnen.

En ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at andelen af unge, der sover for lidt på grund af skærmunderholdning om aftenen, er steget markant de seneste år.

 

Over 11.000 personer på 16 år eller derover har svaret på, om de får søvn nok til at føle sig udhvilet. De personer, som har svaret, at de ikke tit nok eller aldrig eller næsten aldrig

får søvn nok, har desuden angivet årsagerne til deres søvnproblemer.

 

”Omkring halvdelen af unge i alderen 16 til 24 år oplever, at de ikke får nok søvn til at føle sig udhvilet,” fortæller Heidi Rosendahl, en af forskerne bag undersøgelsen.  

 

Blandt denne gruppe svarer omtrent 80 procent af de unge mænd og 70 procent af de unge kvinder, at årsagen er, at de kommer for sent i seng på grund af underholdning fra mobiltelefon, tablet, computer, spillekonsol eller tv. 

 

”For både de unge mænd og kvinder er det en stigning på 10 procentpoint i forhold til 2017, hvor vi lavede en tilsvarende undersøgelse. Så der er virkelig tale om en markant udvikling,” siger Heidi Rosendahl.  

 

Ser man på alle voksne over 16 år, der får for lidt søvn på grund af skærmunderholdning, er andelen på 47 procent for mænd og 34 procent for kvinder. Det er stort set det samme som i 2017. 

 

Manglende søvn går ud over helbred og trivsel

 

Data fra den nye undersøgelse er indsamlet i 2021 under COVID-19-pandemien, hvor der var en række tiltag og restriktioner i samfundet. Derfor kan forskerne ikke udelukke, at udviklingen i de unges skærmforbrug kan tilskrives nedlukningen. 

 

”Rammerne for de unge var under pandemien ofte meget anderledes med blandt andet hjemmeundervisning, nedlukning af nattelivet og restriktioner i forhold til at begrænse sociale arrangementer. Det kan have påvirket deres skærmadfærd om aftenen,” siger Heidi Rosendahl.

 

Andre årsager til, at de unge sover for lidt, er bekymringer om familiemæssige eller personlige problemer samt arbejdsrelaterede og uddannelsesmæssige opgaver.

 

Særligt vigtigt for børn og unge 

 

Studier viser, at søvn er vigtigt særligt for børn og unge. Hvis man gennem længere tid ikke får søvn nok, bliver både trivslen og helbredet negativt påvirket, hjernen restituerer ikke optimalt, og humøret og koncentrationsevnen forringes. På længere sigt kan søvnmangel føre til alvorlige sygdomme som type 2-diabetes og hjertekarsygdomme.

 

Undersøgelsen er baseret på data fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2021.

Figuren viser andelen i procent, der kommer for sent i seng på grund af underholdning fra mobiltelefon, tablet, computer, spillekonsol eller tv, blandt mænd og kvinder, der ikke tit nok eller aldrig/næsten aldrig får søvn nok til at føle sig udhvilet, henholdsvis i aldersgruppen 16-24 år og på 16 år eller derover i perioden 2017-2021.

Kontakt: Heidi Rosendahl, ph.d.-studerende, telefon 6550 7792, e-mail: harj@sdu.dk, og Anne Illemann Christensen, forskningschef, tlf.: 6550 7773, e-mail: anch@sdu.dk, Statens Institut for Folkesundhed, SDU. 

Vil du vide mere?

Rapport

Redaktionen afsluttet: 03.08.2022