Skip to main content

Jan Birkemose

Lidt om Jan

Jan Birkemose er uddannet journalist og har igennem mange år arbejdet med udvikling af journalistik. Han var med til at lancere Ugebrevet A4 i 2001 og har som chefredaktør stået for udvikling af en linje, hvor en metodisk tilgang til historier baseret på tal og undersøgelser var med til at gøre A4 dagsordensættende i de fleste andre medier.

Digital transformation har været omdrejningspunkt i Jans arbejdsliv. Dels ved at flytte A4 fra papir til net, og ved det seneste år at have lanceret to digitale projekter: medietrends.dk og factocean.com.

Jan er en aktiv blogger, analytiker og konsulent.

Lidt om Jans projekt

2016 spås at blive året, hvor distributed content får det store gennembrud. Distributed content, som endnu ikke har fået noget dansk navn, er når medierne lader brugerne nyde deres indhold direkte på de sociale mediers platforme i stedet for hos medierne selv. Eksempler på det, er blandt andet Facebooks Instant Articles og Snapchat Discover.

Jan vil bruge sit fellowship til at udforske alle aspekter af dette radikale skift i publicismen: Vil det forbedre eller forværre mediernes økonomi? Vil det begrænse mediernes redaktionelle frihed? Hvad sker der, når medierne mister den direkte kontakt med brugerne?

Projektet skal også behandle de fundamentale spørgsmål om, hvorvidt et medie, der udkommer andre steder end på egen platform, kan defineres som et medie eller en indholdsproducent. Og hvad sker det med den omnibusmodel, som i dag er rygraden i publicismen i Danmark og den vestlige verden? Når en del af trafikken på de enkelte historier flyttes til en fremmed platform, vil muligheden for at tilbyde resten af mediets omnibus-sortiment forringes. Hvor presset bliver omnibusmodellen, hvis udvalget af indhold styres af algoritmer i Silicon Valley i stedet for af publicistiske idealer hos danske redaktører?

På grund af projektets aktualitet vil Jan løbende publicere sine resultater. Projektet vil også etablere en kurateret hjemmeside, der opsamler alt nyttigt materiale om emnet og som vil agere som ressourcecenter for mediebranchen, når de svære beslutninger om distribueret indhold skal træffes.

Sidst opdateret: 21.01.2021