Skip to main content
Center for Journalistik

Jesper Tynell

Lidt om Jesper

Jesper Tynell er uddannet Cand.hist og Cand.comm. Han har arbejdet som fotograf, undervist i film-dramaturgi og fortælleteknik og har arbejdet dybdegående om magtrelationer på moderne arbejdspladser. Siden 2003 har Jesper Tynell været ansat på Orientering på P1 og tidligere produceret Indblik på P1, radiofeatures, Lige Lovligt, en dokumentarfilm, Læst og Påtalt og P1 Debat.

I januar 2010 vandt Jesper Tynell Cavling-prisen for en række indslag i Orientering på P1, hvor han dokumenterede, hvordan daværende beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og hans ministerium brød loven, bestilte misvisende tal, slettede
belastende dokumenter og vildledte Folketinget.

Lidt om Jespers projekt

Fra august 2010 og et halvt år frem på Center for Journalistik, vil han forsøge at skrive det, han kalder 'the inside story'. I USA udkommer der et væld af bøger om, hvad der er foregået inde i centraladministrationen. Jesper Tynell vil se, om han kan lave noget lignende i Danmark. Forbilledet er en række amerikanske bøger, hvor journalisterne har udmærket sig ved at opsøge en lang række tidligere og nuværende embedsmænd og fået en masse fortrolige oplysninger. De oplysninger er behandlet på en måde, der giver læseren indsigt, mens kilden beskyttes, forklarer Jesper Tynell. Jesper Tynell vil give en detaljeret beskrivelse af, hvor der er foregået på kontorerne op til en afgørende beslutning.

Det kommende bogprojekt kommer dog ikke til at handle om Claus Hjort Frederiksen eller beskæftigelsesministeriet, som han modtog Cavling-prisen for. Tynell har skitseret et projekt, der gaber over skiftende regeringer og ministerier. Historier af den type, Jesper Tynell vil lave, er meget sjældne i Danmark. Alligevel har han en tro på, at det kan lykkes, fordi mange embedsmænd også vil have  en interesse i at bidrage med en indsigt og viden, så historien kan blive fortalt.

Mørkelygten Og det lykkedes at få bogen udgivet i efteråret 2014! Viden om danske embedsmænds arbejdsopgaver og indflydelse er langt fra offentlig viden. Det laves der nu om på med Jesper Tynells "Mørkelygten", der går tæt på embedsmænd i en lang række ministerier.

I løbet af 4 år har den danske journalist fulgt embedsmænd, fuldmægtige, ledere og lignende, der har fortalt om deres arbejdsopgaver og sager. I denne bog er de anonyme, men det giver et stort og nyt overblik over alt det, der normalt mørklægges. Har kan du læse om hvordan sager fremstilles pænest muligt og om jura og meget mere. "Mørkelygten" er en vigtig og alletiders debatbog.


Sidst opdateret: 21.01.2021