Skip to main content

Jakob Elkjær

Lidt om Jakob

Jakob Elkjær er uddannet på Danmarks Journalisthøjskole og har været i praktik på Berlingske Tidende. Siden har han arbejdet på både Berlingske Tidende og Politiken, hvor han blandt andet var erhvervs- og retsreporter, samt en del af gravergruppen. Han har tillige været nyhedsredaktør på det hedengangne Dagen, en kort periode på Ritzaus Christiansborgredaktion for derefter at arbejde på Information som indlandsredaktør og samfundsredaktør. Fra 2006 arbejdede Jakob Elkjær som ansvarshavende redaktør på Journalisten og Journalisten.dk. Journalisten modtog i 2007 både Dansk Fagpresses journalist-pris og selve Bording-prisen.

Lidt om Jakobs projekt og tid som fellow

Som fellow i efterårssemesteret 2009 på Center for Journalistik valgte Jakob Elkjær at arbejde med to overordnede mål. Det første var at være med til at løfte både den mediekritiske journalistik og forskningens gennemslagskraft gennem bedre udveksling af viden. Jakob Elkjær ville rive murer ned (underforstået universitetets murer) og forsøge at få den nye viden ud, så den kan være med til at kvalificere diskussionen om medier, i stedet for at den offentlige diskussion om medier bare fortsætter i det sædvanlige spor. Jakob Elkjærs andet mål var at blive bedre til at pege på løsninger, bl.a. ved at lede efter svar på, hvordan branchen sikrer, at den kulegravende kvalitetsjournalistik overlever. Jakob Elkjær mener, at branchen har brug for nye redskaber og værktøjer til at bevare og forbedre kvaliteten.

Jakob Elkjær holdt blandt andet oplæg om undersøgende og udredende journalistisk online for en lang række dagblade og uddannelser. Han havde i den forbindelse lavet "et åbent søgbart arkiv for alle" over undersøgende onlineprojekter til brug for lærere, undervisere og studerende: http://delicious.com/jakobelkjaer.

Under sit ophold vejledte Jakob Elkjær også to bachelorprojekter samt underviste i et fag. Han ledte en uges workshop i "Tjek af løfter og valgflæsk under kommunalvalgsugen" samt repræsenterede Syddansk Universitet som fellow i forskellige sammenhænge. Bl.a. ved at skrive en medieklumme i Politiken, han fungerede som ordstyrer og udspørger af fem mediechefer ved fremlæggelse af Anker Brink Lunds rapport om "Fremtidens mediestøtte" samt interviewede seks programchefer på TV-festivalen. Sidst, men ikke mindst, udgav Jakob Elkjær i august 2010 en bog, som han arbejdede på under hans fellowship, nemlig "De redder journalistikken". En inspirationsbog om undersøgende journalistik online.

Sidst opdateret: 21.01.2021