Skip to main content
CISC - Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

Flere med i fritidslivet - et ’citizen science’ projekt i samspil mellem SDU og Odense Kommune

Forskere fra SDU går nu sammen med Fritid og Folkeoplysning i Odense Kommune om et nyt forskningsprojekt, der skal kaste lys over, hvordan flere børn og unge kommer med i fritidslivet.

Børns deltagelse i fritidslivet er til stadighed præget af en skævhed, hvor socio-økonomisk baggrund og etnicitet spiller en væsentlige rolle for, i hvilket omfang børn og unge deltager i de fritidstilbud, der udbydes. Dette afspejler sig også i, at skoler i udsatte boligområder ofte har svært ved at rekruttere børn til skolefritidsordningerne, og derved i særlig grad oplever udfordringer med at skabe overgange mellem skolelivet og fritidslivet.

Set i lyset af, at deltagelse i fritidsaktiviteter indebærer en række potentialer for at styrke børns sundhed og trivsel og deres muligheder for at indgå i positive fællesskaber, er en sådan skævhed uhensigtsmæssig. Flere skoler og fritidstilbud har på den korte bane haft succes med at samarbejde om at få flere med i fritidslivet, men er sjældent lykkedes med at fastholde børnene i fritidslivet over længere tid. Derfor er der grund til at tænke nyt og finde konkrete modeller for, hvordan flere kan komme med i fritidslivet ved at sikre bedre overgange mellem skole- og fritidsliv.

Formålet med forskningsprojektet ’Flere med i fritidslivet’ er at styrke vidensgrundlaget for, hvordan man kan øge tilknytningen til fritidsaktiviteter for børn i socialt udsatte boligområder gennem samarbejde mellem skoler og aktører fra fritidslivet. Formålet søges indfriet ved først at skabe overblik over den eksisterende viden på området og dernæst involvere praksisaktører i udviklingen af konkrete løsningsmodeller. På den måde søger projektet at nytænke koblingen mellem eksisterende viden og praksis ved at se nærmere på hvilke indsatser, der har været gennemført, hvad resultaterne har været af de enkelte indsatser og hvilke muligheder og begrænsninger indsatserne indebærer.

Øget indsigt i disse forhold forventes at kunne skabe et solidt grundlag for fremtidig udvikling af virkningsfulde indsatser på tværs af skole- og fritidsliv, så endnu flere børn kan blive en del af fritidslivet.

Projektet gennemføres i samarbejde mellem Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC), Forsknings- og Implementeringscenter for Idræt, Bevægelse og Læring (FIIBL) og Fritid og Folkeoplysning i Odense Kommune.

Projektets varighed: 2021-2022
Finansiering: Odense Kommune
Forskere på projektet: Evald Bundgård Iversen (CISC), Lars Breum Christiansen (FIIBL) og Mathilde Skov Kristensen (CISC).


Sidst opdateret: 19.10.2023