Skip to main content
CISC - Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund

Virksomhedstilpasset intervention med Intelligent Motion mod Smerter i nakke-skulder regionen

VIMS-projektet
Virksomhedstilpasset intervention med Intelligent Motion mod Smerter i nakke-skulder regionen

I nærværende projekt introduceres et nyt motionskoncept - ”Intelligent Motion”, der kompenserer for fysiske belastninger i arbejdet. Ved Intelligent Motion forstås motion, der tilpasses den enkelte arbejdstagers ressourcer (fysisk kapacitet og sundhedsstatus, herunder omfang af muskel-skeletbesvær samt adfærd overfor smerter) i forhold til personens arbejdsbelastninger, og som gennemføres for at opnå en specifik effekt – i dette tilfælde reduceret forekomst af nakke-skuldersmerter.
Projektets overordnede formål er at skabe øget viden om, hvordan Intelligent Motion i praksis kan implementeres og gennemføres, så der opnås en optimal effekt mht. prævention eller reduktion af nakke-skuldersmerter ved computerarbejde samt ved industrielt EGA. For at opnå dette skal virksomhederne have betydelige medindflydelse på tilrettelæggelse og implementering af Intelligente Motion, som herved gøres participatorisk. Samtidigt sikres, at virksomhedens ledelse og medarbejdere får ejerskab af den Intelligente Motion.
Projektets overordnede antagelse er, at Intelligent Motion kan nedbringe forekomsten af nakke-skulderbesvær såvel ved omfattende computerarbejde som ved industrielt EGA. Projektet har derfor fokus på tilrettelæggelsen og implementeringen af interventioner i tre typer af virksomheder: 2 forskellige industrielle virksomheder med EGA og en virksomhed med mange kontoransatte med omfattende computerarbejde.

Projektets konkrete formål er at skabe ny viden, der kan besvare følgende spørgsmål:

  1. Har den tidsmæssige fordeling af Intelligent Motion mht. hyppighed og varighed af træningen i løbet af arbejdsugen betydning for graden af effekt mht. at reducere nakke-skulderbesvær? Hypotesen er, at Intelligent Motion med få, langvarige motionspas om ugen giver den samme effekt som Intelligent Motion med mange korte motionspas, hvis den samlede mængde og intensitet af motionen er ens.
  2. Hvilken grad af ”instruktion” er sufficient for at opnå en positiv effekt af Intelligent Motion på nakke-skulderbesværet? Hypotesen er, at gennemførelsesgraden (både andel af medarbejdere, der deltager, og omfanget af deltagelse for hver medarbejder) bl.a. afhænger af mængden af instruktørtimer, der stilles til rådighed.
  3. Er virksomhedstilpasset Intelligent Motion også effektiv på industrielle virksomheder, hvor profilen tilpasses ansatte som har EGA præget arbejde (montagearbejde/samlebåndarbejde)? Formålet er at udvikle Intelligent Motion i samarbejde med virksomheder, at beskrive både processen og profilen af den Intelligente Motion samt at teste effekten af den valgte form for Intelligent Motion mht. reduktion af nakke-skulderbesvær.
  4. Hvordan kan Intelligent Motion i praksis implementeres på industrielle virksomheder? Formålet er at udarbejde praktiske redskaber, der sætter virksomheder i stand til selv at indføre Intelligent Motion.

 
Projektets varighed
: 2008-2010
Finansieres af: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Forskere på projektet: Kirsten Kaya Roessler, Thomas Bredahl

Sidst opdateret: 13.10.2023