Indhold
Eleverne skal konstruere en lille racerbil, der kan opnå den højeste fart og bruge den mindste bevægelsesenergi på en mindre Grand Prix bane. Forløbet afsluttes med et fælles racerløb, hvor alle bilerne konkurrer med hinanden.
Indhold og mål
- Eleverne skal designe og lave arbejdstegninger over deres køretøj, hvor de redegør for valg af materialer, udseende, mål og overvejelser over køretøjets variabler.
- Eleverne skal bygge deres køretøj (fra 2D-tegning til virkelighed).
- Eleverne skal afprøve og lave forsøg med køretøjet, hvor de kun ændrer en ting/variabel ad gangen. Undervejs tager eleverne målinger og laver beregninger for køretøjets evner.
Fælles mål
Matematik:
- Geometri og måling: Eleven kan lave geometriske tegninger af køretøj, hvor der er tænkt over størrelsesforhold og mål. Eleven kan arbejde med dimensioner (2D og 3D).
- Formler: Eleven kan udføre omskrivninger og beregninger med variable udtryk i en formel.
Fysik/Kemi:
- Undersøgelse: Eleven kan designe, gennemføre og evaluere undersøgelser.
- Eleverne har viden om mekanik (fart), bevægelsesenergi og forskellige materialevalg (vægt, form).
Fremgangsmåde
Iscenesættelse:
Det er blevet besluttet, at der skal bygges en racerbane på skolen, så der kan gennemføres et miniracerløb. Eleverne er blevet hyret af kommunen til at designe og udforme bilerne, der skal være med i konkurrencen. Kommunen ønsker selvfølgelig at få de hurtigste biler, så den kan slå de omkringliggende kommuner, men samtidig skal bilerne være miljøvenlige. Opgaven fra kommunen er altså: Konstruér en racerbil, der opnår den højeste fart og bruger mindst energi.
Handlingsfase:
- Fase 1: Planlægningsfasen
Gruppen skal lave en arbejdstegning over deres køretøj. Arbejdstegningen skal indeholde valg af materialer, udseende, mål, argumenter for deres valg og overvejelser omkring variabler.
- Fase 2: Byggefasen
Gruppen skal bygge deres køretøj. Materialer kan være korkpropper, sugerør, ispinde, legohjul osv. Sløjdlokalet kan indrages her.
- Fase 3: Afprøvningsfasen
Gruppen skal afprøve deres køretøj og foretage målinger (strækning, tid og vægt) og beregninger (fart og energi).
- Fase 4: Forandringsfasen (forbedringer)
Gruppen skal nu vurdere, hvilke forandringer/forbedringer, der skal laves i forbindelse med vægt, materialevalg osv.
- Fase 5: Testfasen
Gruppen skal arbejde med fase 3 og 4 en del gange. De afprøver kun en ændring ad gangen og udfylder testforsøg skemaet for hvert forsøg.
- Fase 6: Konkurrencen.
Gruppens afprøvninger og beregninger bliver afprøvet i konkurrence med andre biler.