Skip to main content
Center for Grundskoleforskning
Ny Rapport

Hvad kan filosofisk dialog tilføre undervisningen og elever i specialtilbud?

Det har projektet 'Filosofi i Skolen' siden 2023 undersøgt med støtte fra Center for Grundskoleforskning. I rapporten 'Filosofisk dialog i specialtilbud - erfaringer fra otte skoler i Odense Kommune' undersøger de, hvordan den filosofiske dialogform kan bruges til at understøtte elevernes mod til at deltage aktivt og vedholdende i samtaler samt nysgerrighed og respekt for egne og andres perspektiver.

Af Camilla Marnil Klenow, , 16-04-2025

På baggrund af erfaringerne fra et kompetenceudviklingsforløb, som lærere og pædagoger fra otte skoler i Odense Kommune deltog i, blev det hurtigt tydeligt at den filosofiske dialogform blev opfattet som en meningsfuld og givende aktivitet.

Blandt andet viste erfaringerne at:

  • Eleverne overraskede i deres evner til abstrakt tænkning og refleksion
  • Deres evne til mentalisering og lyttefærdigheder blev markant forbedret
  • Dialogerne generelt styrkede elevernes evne til kritisk tænkning, selvrefleksion og dybere forståelse
  • Aktiviteter såsom makkersnak og tænkepauser var særligt værdifulde ift. at støtte elever med særlige sociale og sproglige behov
  • Dialogformen skabte et trygt og inkluderende rum

Erfaringerne fra projektet lægger sig derfor i tråd med den eksisterende viden om filosofisk dialog, men det er nyt at erfaringerne fra specialområdet tilslutter sig det generelle billede fra almenområdet.

Overordnet set har projektet bidraget til at implementere Odense Kommunes dannelsesstrategi, hvor de fire karaktertræk mod, nysgerrighed, vedholdenhed og medmenneskelighed er i centrum.

Har du lyst til at læse mere om både elevernes og lærernes oplevelse og erfaringer med den filosofiske dialog som didaktisk værktøj samt hvordan forløbet blev afviklet? Læs hele rapporten her.

Rapporten er blevet til i et samarbejde mellem Filosofi i Skolen, Odense Kommune og Center for Grundskoleforskning.

Redaktionen afsluttet: 16.04.2025