
Der er brug for en ny vej mellem forbud og frihed, når det gælder brug af mobil i skolen
I dag bringer centerledere Nikolaj Elf og Thomas Skovgaard sammen med lektor og fokusområdeleder Thomas Enemark Lundtofte en kronik i Dagbladet Information, hvor de kommenterer på Trivselskommissionens anbefalinger om et mobilforbud i skolen. Her peger de bl.a. på, hvordan disse afspejler centrale paradokser i dansk skolepolitik og behovet for en tredje vej mellem forbud og frihed.
"Mobilforbuddet afspejler et paradoks i dansk skolepolitik: På den ene side foreslår man nationale regler, der underkender den lokale beslutningskraft, på den anden side foregiver man at have tillid til lærernes dømmekraft"
Sådan lyder det fra de tre kronikører, når de sætter spørgsmålstegn ved Trivselskommissionens anbefalinger om et nationalt mobilforbud i skolerne.
De mener ikke, at kommissionen forholder sig tilstrækkeligt til eksisterende forskning på området. Fx viser Rockwool Fondens nye rapport "Skoletid/Skærmtid", baseret på over 11.000 stikprøveobservationer, at smartphones allerede fylder bemærkelsesværdigt lidt i undervisningen. Dette synes at indikere, at brugen af mobiltelefoner i skolen allerede bliver adresseret i praksis af de fagprofessionelle.
En ny vej
De tre kronikører rejser også centrale spørgsmål om sammenhængen mellem policy og praksis: Hvordan kan elever udvikle nødvendige digitale kompetencer, hvis den teknologi, de skal mestre, forbydes i skolerummet? Og hvordan harmonerer et nationalt forbud med skolens grundlæggende værdier om frihed og tillid til fagprofessionelles dømmekraft?De peger i stedet på behovet for en tredje vej, der går mellem totalforbud og total frihed: En tilgang, der bygger på tillid til de fagprofessionelle og skolernes evne til at udvikle lokale, kontekstbaserede løsninger. I den forbindelse giver de konkrete eksempler på, hvordan skoler allerede har udviklet nuancerede tilgange til håndtering af digital teknologi, der både udnytter telefonernes læringspotentiale og håndterer dem forsvarligt i sociale sammenhænge.
Forskningsprojektet: ’Min nye, kunstige ven’
I kronikken refereres der bl.a. til erfaringer fra centerets forskningsprojekt 'Min nye, kunstige ven: Legende undersøgelser af kunstig intelligens i skolefritidsordninger', som snart offentliggøres. Projektet viser, hvordan børn kan engagere sig meningsfuldt med ny teknologi, når den integreres som et redskab i en skabende proces - et eksempel på den nuancerede tilgang, som kronikørerne efterlyser.
Du kan læse hele kronikken på Dagbladet Informations hjemmeside. (Bemærk: ingen betalingsmur)
Opdatering
Kronikken fik mandag d. 24/3 Moderaternes undervisningsordfører Rasmus Lund-Nielsen til at reagere med læserbrevet Børn kan sagtens opnå digital dannelse uden at have deres mobiler med i skole.
Vi fulgte fredag d. 28/3 op med kommentaren Skolerne skal have mulighed for at fastlægge deres egen mobilpolitik.