Skip to main content
Center for Grundskoleforskning
Bevilling

Godt 22 millioner til europæisk projekt, som belyser børns kulturforståelse

Med bevillingen fra Horizon Europe, der er den første af sin art til det Humanistiske Fakultet, vil projektet EXPloring and Educating Cultural literacy Through Art (EXPECT_Art) bidrage til social forandring for marginaliserede grupper i Europa ved at udforske nye metoder til at udvikle kulturforståelse blandt skolebørn og andre grupper.

Af Caroline Zoffmann Jessen, , 23-11-2023

Gro Hellesdatter Jacobsen skal, som koordinator for konsortiet, i tæt samarbejde med lektor Søren Sindberg Jensen gennemføre projektet EXPECT_Art, et projekt under Horizon Europe programmet, søjle 2 ”Global challenges”. 

Bevillingen på de godt 22 millioner kroner går til aktiviteter på tværs af Europa. Godt 4,5 millioner kroner af bevillingen tilfalder forskning ved SDU, hvor projektet forankres ved Center for Grundskoleforskning og Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab.

Projektet EXPECT_Art søger svar på, hvordan inddragelse af kunst og kultur i skolens fag og i lokalsamfund kan anvendes til at identificere og udvikle kulturforståelse i et dekolonialt perspektiv. At engagere sig i kreative aktiviteter kan bidrage til, at børn og unge får en større forståelse for egne og andres kulturelle og kunstneriske udtryk. Det er særligt vigtigt for marginaliserede grupper i Europa, hvis kulturelle udtryk sjældent repræsenteres som havende en værdi.

Børn og unge har kulturforståelse 

Et vigtigt aspekt ved tilgangen i projektet er, at det ikke "giver" kulturforståelse til børn og unge. I stedet arbejdes der med at støtte udviklingen af den kulturforståelse, børn og unge allerede har. Der fokuseres på at styrke børn og unges egen forståelse af kultur ved at inddrage dem direkte i udviklingen af pædagogiske og kulturelle indsatser.

Projektets leverancer indbefatter blandt andet undervisningsforløb til universitets-, lærer- og pædagogstuderende via EPICUR: European University, hvor SDU i forvejen er partner. De øvrige danske partnere er Professionshøjskolen Absalon og udviklingscenter for børne- og ungekultur Kulturprinsen i Viborg.

Projektet gennemføres på skoler og i lokalsamfund i Danmark, Polen, Tyskland, Ungarn, Slovenien og Spanien.

Projektets europæriske partnere er:

  • Science and Research Centre Koper, Slovenien
  • Universitat de Barcelona, Spanien
  • Rheinland-Pfälzische Technische Universität, Tyskland
  • Uniwersytet Wrocławski, Polen
  • Centre for Social Sciences, Ungarn
  • Portret (association for development of creativity and potential), Slovenien,
  • Experimentem (space for artistic education and contemporary creation), Spanien
  • Kinemathek Karlsruhe, Tyskland
  • Wrocławski Instytut Kultury, Polen
  • InSite (organisation for theatre and drama in education), Ungarn

 

Mød forskeren

Lektor Gro Hellesdatter Jacobsen er tilknyttet Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab

Læs mere

Mød forskeren

Lektor Søren Sindberg Jensen er tilknyttet Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab

Læs mere

Læs mere om projektet

Her kan du læse mere om projektet EXPECT_Art.

Gå til siden

Redaktionen afsluttet: 23.11.2023