Grundskolen skal forberede børn til deltagelse i demokratiet, og dens praksis skal være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati. Men skolen medproducerer også forskelle og ulighed, både i forhold til børns fremtidige muligheder og i forhold til de fællesskaber, de har adgang til i skolen. Hvordan kan vi forstå denne ulighed, og hvordan kan lærere, pædagoger og ledere forholde sig til, at børn har ulige deltagelsesmuligheder i deres skoleliv? Og hvordan kan de bidrage til, at skolens didaktiske og pædagogiske sortering af eleverne foregår så retfærdigt som muligt?
Formålet med fokusområdet Diversitet, adgang og retfærdighed i skoleliv er at skabe grundlag for eksplorative, praksisrettede og praksisinddragende forsknings- og udviklingsprojekter, der drejer sig om, hvorvidt og hvordan grundskolen kan fremme lige muligheder for et godt børneliv, for kvalitetsuddannelse og for demokratisk deltagelse for alle børn uanset deres baggrund.
I fokusområdet beskæftiger vi os med diversitet i skolens hverdagsliv med et kritisk pædagogisk udgangspunkt. Diversitet forstås bredt og relaterer sig til som køn, klasse, race, migration, funktionsdiversitet, Ud fra forskellige perspektiver som selektion, inklusion, social retfærdighed, normkritik, postmigration, dekolonialisme og transnationalisme undersøger vi spørgsmål, der relaterer sig til diversitet i skolelivets krydsfelter mellem skoleledelse, didaktik, almenpædagogik, fritidspædagogik og socialpædagogik.
Fokusområdeledere
- Lektor Rikke Brown, Professionshøjskolen Absalon
- Lektor Søren Sindberg Jensen, SDU
Deltagere
- Annette Kronborg, lektor, Juridisk Institut, SDU
- Christina Poulsen, ekstern lektor, AU
- Helle Møller Winum, ph.d.-stipendiat, SDU, adjunkt, Pædagoguddannelsen, UC SYD
- Jakob Ditlev Bøje, lektor, SDU
- Leo Komischke-Konnerup, uddannelsesdirektør, Karisefonden
- Rune Lomholt, ph.d.-studerende, SDU
- Livia Lund Ejdesgaard, Videnskabelig assistent, SDU
- Karoline Lund Nielsen, Videnskabelig Assistent, SDU
Publikationer
- Brown, R., & Bøje, J. D. (2024). Invisible parenting? Middle-class choice within schools in Denmark. Education Inquiry. https://doi.org/10.1080/20004508.2024.2302659
- Brown, R., & Celik, N. (2023). Fritidspædagogiske potentialer i modtagelsen af flygtningebørn. Liv I Skolen, 25(4), 94-103.
- Jensen, S. S., Thomsen, M. R. K., & Nielsen, K. L. (2023). 'Danskhed' og 'Ukrainskhed' i skolen. Liv i Skolen, 25(4), 72-81.
- Jensen, S. S. (2023). Hvad er formålet med modtageindsatsen rettet mod de ukrainske børn og unge? Liv i Skolen, 25(4), 32-41.
- Thomsen, M. R. K., & Jacobsen, G. H. (2023). Idræt og boldspil i modtageklassen. Liv i Skolen, 25(4), 82-93.