Skip to main content
DA / EN

Aktuelle nyheder fra Fysiksektionen

2025

Projekt RATATOSK

Projekt RATATOSK, et studenterledet projekt, der involverer ingeniør-, fysik- og datalogistuderende fra Syddansk Universitet og Aarhus Universitet, er en del af REXUS/BEXUS-programmet arrangeret af DLR, SNSA, ESA, SSC og MORABA. Projektet fokuserer på et dobbelt eksperiment for en stratosfærisk ballonopsendelse, udvikling af et termisk kamera til dyresporing og en x-bånd telekommunikationsforbindelse.

For nylig deltog holdet i en Critical Design Review (CDR) på European Space Agencys ESTEC-anlæg i Holland, hvor de præsenterede deres fremskridt og planer for missionen (se billedet nedenfor). Teamet bevæger sig nu fremad med de næste trin som forberedelse til den kommende opsendelse i begyndelsen af oktober 2025.

Kollage af billeder fra Critical Design Review (CDR) ved European Space Agency’s ESTEC faciliteter i Holland

 

2024

Kom til Fysikkonferencen "Danmark i Rummet" på SDU

Lørdag d. 28. september byder vi gymnasieelever indenfor til en anderledes og interessant dag på SDU.  Her er der mulighed for at høre mere om rummet og selv arbejde med emner som "rumskrot", "satellitter" og "design en rummission".

Læs mere og meld dig til her.

 

Serie om astofysik på YouTube

Bertil Dorch har kastet sig ud i produktionen af en serie af videoer, hvor han - ofte sammen med andre - dykker ned i emner indenfor astrofysik. Bertil kommenterer på det sidste nye og kommer også omkring meget af det mystiske ved vores forunderlige univers.

Du kan se en liste over videoerne her.

 

HEIMDAL går videre hos ESA 

Højtflyvende planer fra vores fysikstuderende

I december har vores SDU-AU studenterteam opnået en bemærkelsesværdig milepæl som det første danske hold i 15 år. De er blevet udvalgt til at udføre deres eksperiment, HEIMDAL, ombord på DLR-SNSA-ESAs stratosfæriske ballon for studenterteams i oktober 2024 fra Kiruna, Sverige.

Dette balloneksperiment giver vores studerende mulighed for at teste udstyr, der senere skal implementeres på de satellitter, de aktivt er med til at udvikle. Ikke kun markerer det en betydningsfuld skridt i deres rumfartsrejse, men det repræsenterer også den første rumflyvning af et hyperspektralt kamera udviklet af Newtec her i Odense.
Som en optakt til opsendelsen i oktober vil vores dedikerede studerende deltage i en træningsuge i Kiruna i begyndelsen af februar, hvor ESA (European Space Agency) vil være værter. I løbet af denne uge vil designet af udstyret og eksperimentet gennemgå den første arbejdsproces.

Stoltheden og glæden er stor både hos HEIMDAL-teamet og det videnskabelige støtteteam, og instituttet ønsker naturligvis hjerteligt tillykke. Vi ser frem til at følge HEIMDAL på deres spændende rejse mod rummet.

Hyperspektralt kamera grafik

    

Sidst opdateret: 20.05.2025