Skip to main content
Forskningsenheden for Almen Praksis

Alle projekter

 

Den Danske Symptom Kohorte (DaSK)

Den Danske Symptom Kohorte (DaSK) er en undersøgelse af symptomer, symptomfortolkning og lægesøgning i den danske befolkning.
 
Hver dag oplever mange danskere symptomer og ubehag fra deres krop. For de fleste går det over af sig selv, men for enkelte er det tegn på en sygdom eller tilstand, der kræver kontakt med sundhedsvæsenet. Med denne undersøgelse ønsker vi at danne baggrund for et bedre og mere tilgængeligt sundhedsvæsen for alle danskere.
 
Undersøgelsen er en internet-baseret spørgeskemaundersøgelse. I alt 150.000 danskere er inviteret til at deltage i undersøgelsen, der både er en opfølgning på et spørgeskema fra 2012 og en helt ny undersøgelse. Vi har derfor inviteret de knap 50.000 danskere, der i 2012 bidrog med stor viden i vores undersøgelse, samt 100.000 ny-udvalgte deltagere over 20 år.
Udvælgelsen er sket på baggrund af et helt tilfældigt udtræk fra Befolkningsregistret.
 

 

Escape Study 

The ESCAPE study aims to investigate if an integrated, patient-centered approach for treating older adults with multimorbidity and psychological distress is able to improve health-related quality of life. The ESCAPE study involves 16 partners from 8 countries in Europe. At the Research Unit for General Practice patients are recruited from general practitioners in the Region of Southern Denmark. 
 
For more information please see the following links below:

 

iTAPP-studiet er et pragmatisk interventionsstudie, som skal evaluere 15-metodens effektivitet som redskab til at identificere og behandle alkoholproblemer hos patienter i almen praksis.

 

Alkohol har stor indflydelse på den generelle folkesundhed. Alkoholproblemer kan medføre alvorlige helbredskonsekvenser, og i Danmark er der årligt 3000 alkoholrelaterede dødsfald. Det anslås, at ca. 15% af danskerne har et skadeligt forbrug af alkohol. Alligevel søger kun en lille gruppe patienter specialiseret behandling.

 

Almen praksis er i kontakt med en stor del af befolkningen. Det er derfor et oplagt sted at identificere alkoholproblemer, og det er samtidig et sted, hvor mange patienter kan få hjælp til disse. Alkoholproblemer bliver dog for sjældent italesat og kan være vanskelige at håndtere. Særligt patienter med milde til moderate alkoholproblemer er svære at nå og bliver ofte overset i primærsektoren. Samtidig er det fortsat en stor udfordring at få implementeret virksomme metoder til at hjælpe denne målgruppe af patienter.

 

iTAPP-studiet vil teste effektiviteten af en ny metode til at identificere og behandle alkoholproblemer blandt patienter i almen praksis. Metoden kaldes 15-metoden.

15-metoden er udviklet specifikt til almen praksis og indebærer en fleksibel og patientcentreret tilgang til italesættelse og behandling af alkoholoverforbrug. Metoden er udviklet i Sverige, og i svensk almen praksis har 15-metoden vist sig lige så effektiv som specialistbehandling til at behandle mild og moderat alkoholafhængighed.

Forud for iTAPP-studiet er 15-metoden pilottestet i Danmark og derpå tilpasset dansk almen praksis.

 

iTAPP-studiet vil undersøge, hvor effektiv 15-metoden er til at identificere alkoholproblemer i almen praksis, samt hvor effektiv metoden er til at sænke alkoholforbruget blandt patienter, der overskrider Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser.

iTAPP-studiet vil til slut evaluere, om 15-metoden er anbefalelsesværdig til landsdækkende udrulning i almen praksis.

 

iTAPP-studiet gennemføres som et stepped-wedge clusterrandomiseret kontrolleret forsøg.

 

Læs mere om iTAPP-studiet

Partnership Project (PSP)

Undersøgelsen skal vise, om det styrker patientbehandlingen at bringe patienten sammen med sin praktiserende læge og onkolog via en fælles videosamtale. Samtalen giver bl.a. mulighed for at klarlægge behandlingsforløbet, ansvar og rollefordeling lægerne imellem.

Læse mere om Partnership Project (PSP)

 

I dag er det en lille andel af det samlede antal af konsultationer i almen praksis, der udgøres af videokonsultationer, og der er stor variation i omfang og brug af videokonsultation blandt praktiserende læger og praksispersonale.

Der efterspørges forskningsbaseret viden om videokonsultation i forhold til at få belyst spørgsmål som: Hvordan påvirker videokonsultation den diagnostiske proces? Behandlingskvaliteten? Patienters tilfredshed? Læge-patient relationen? Social ulighed? Organisering i praksis? Lægers trivsel?

Alle disse spørgsmål har Projekt vCare til formål at undersøge og besvare qua seks delstudier, der gør brug af forskellige forskningsmetoder.


Læs mere om Projekt vCare - Videokonsultation i almen praksis

 Behandling med mavesårsmedicin i almen praksis

 

Coping blandt patienter med funktionelle lidelser

 

Determinants of successful implementation of selective prevention of cardio-metabolic disease across Europe (SPIMEU)

 

Effekten af kiropraktisk behandling af spædbarnskolik: et enkeltblindet, randomiseret, kontrolleret studie

 

Ergoterapeutisk livsstilsintervention til patienter med kroniske non-maligne smerter - et randomiseret kontrolleret forsøg

 

Ergoterapi til personer der lever med kroniske tilstande – effekt og procesevaluering af ABLE programmet

 

Exicode - Existential Health Cohort Denmark

 

Gynækologiske alarmsymptomer i den generelle befolkning – er bekymring en væsentlig prædiktor for lægesøgning og diagnostik af sygdom?

 

Indflydelse af lægers religiøse tro, spiritualitet eller ateisme i læge-patient-relationen – et internationalt komparativt studie

 

Opsporing af sårbare gravide i almen praksis

 

Overlevende efter hjertestop: Psykosociale, eksistentielle og åndelige behov samt nærdødsoplevelser

 

Partnership projektet: Styrket samarbejde mellem kræftpatient, praktiserende læge og onkolog -En undersøgelse, der belyser effekten af styrket samarbejde mellem sundhedsprofessionelle til mennesker i kemoterapi behandling

 

Praktiserende læger i kvalitetsklynger. En kombineret kvalitativ og kvantitativ studie af betydningen og virkningerne af klyngearbejdet

 

Smerter og skader relateret til fysisk aktivitet blandt 10-17-årige danske skolebørn

 

Statins in the oldest old: clinical effectiveness and approaches to shared decision making

 

Udbredte smerter og multiple fysiske symptomer - Evidensbaseret tidlig diagnose og forebyggelse af iatrogen skade

Sidst opdateret: 24.11.2023