Indenfor sundhedsforskningen har der længe været fokus på sammenhængen mellem sundhed og social ulighed – og en række forhold peger i retningen af, at særligt land- og yderkommunerne i stigende grad bliver udfordret på dette område:
- Den demografiske udvikling betyder, at der i landdistrikterne er en overrepræsentation af den ældre del af befolkningen.
- Centraliseringen af uddannelserne betyder, at en stor andel af de ressourcestærke unge flytter væk, og at det kun er få af disse, der vender tilbage.
- Omvendt er der en migration af ressourcesvage imod landdistrikterne, hvor huslejeomkostningerne er lave.
- Strukturreformen, og den dobbelte centralisering inden for sundhedssektoren, betyder, at der for mange udsatte borgere bliver større afstand til sundhedsydelserne.
Disse forhold vil med den nuværende udvikling kun forværre den sociale ulighed - og i sammenhæng hermed sundhedsudfordringerne i forhold til landdistrikterne i de kommende år.
I forskningsprojektet laver Center for Landdistriktsforskning en tværfaglig sammenhængende analyse og kortlægning af udfordringen i forholdet mellem sundhed og social ulighed i et landdistriktsperspektiv.
Kortlægningen belyser således sundhedsudfordringerne i landdistrikterne, og indsatsen bidrager til at adressere og skærpe fokus på disse udfordringer og mulige tiltag til at reducere den sociale ulighed i forhold til sundhed i landdistrikterne.
Resultater
Resultaterne af projektet er samlet i en rapport, en artikel og et policy brief
- Læs rapporten og artiklen
- Læs policy brief