Skip to main content

POC PCR in GPs

Baggrund

Luftvejsinfektioner er en hyppig årsag til gentagne konsultationer i lægepraksis, da bedring ofte tager tid, diagnose ikke er specifik, og behandlingsmuligheder er få. 

15 - 28 pct. af alle telefonkonsultationer i 2016 var genkontakter. 10-17 pct. af disse patienter havde efterfølgende hospitalskontakter.
Genkontakter er ikke hensigtsmæssige, hvis årsagen skyldes, at patienten føler sig usikker på rigtigheden af diagnose og behandling, uden en egentlig forværring af sygdomsbillede, men fordi bedring udebliver, over en kort tidshorisont.

Med nye diagnostiske værktøjer som POINT-of-Care (POC) PCR i almen praksis kan diagnostisk nøjagtighed potentielt forbedres og dermed understøtte lægens mulighed for korrekt behandling og eventuel målrettet bred- eller smalspektret antibiotika.

Aktuelt er porteføljen af luftvejstest med Cobas® Liat ® apparat Gruppe A Strep, Influenza A/B og RSV, SARS-CoV-2.
 

Formål

Vi vil undersøge om brugen af POC PCR-test gennem hurtig og sikker diagnosticering af luftvejsinfektioner: 
• påvirker antal af genhenvendelser til egen læge, inden for 7 dage efter den første kontakt
• reducerer antal af unødvendig antibiotika behandling
• mindsker hospitalsindlæggelser
• giver patienten en bedre forståelse af sygdomsforløb og behandlingstiltag

Metode

POC PCR studiet forventes implementeret i 100 almen praksis i Danmark.  Det er et ikke-blindet klynge randomiseret cross-over forsøg, med inklusion af 5300-5400 patienter med symptomer på luftvejsinfektion i efteråret 2022. 

Praksis randomiseres, i en 2 x 6 ugers periode, til, i  interventionsperioden, at diagnosticere med Cobas® Liat ®, og i  kontrolperioden, at følge vanlig procedure i lægepraksis hos patienter med symptomer på luftvejsinfektioner.  Rækkefølgen af perioderne bestemmes ved studiet start.
Lægen vurderer i hver enkelt tilfælde nødvendigheden af analyse, samt hvilken der er behov for og ud fra de givne analysemuligheder med Cobas® Liat ® (gruppe A Strep, Influenza A/B eller SARS-CoV-2 og RSV), tages en nasal podning, der efterfølgende analyseres.
Patienten, der samtykker til deltagelse, følges derefter via digitalt spørgeskema, der udfylder på dagen for første besøg, samt efterfølgende på dag 7, 14 og 28.
Det forventes at inklusionsproceduren lettes ved aftaler med regionerne om nye refusionskoder for forsøget (refusionskode for "RTI-patient" og "RTI-patient inkl. POC PCR-test").

Kvalitative data fra observationer og interviews med praktiserende læger og patienter indsamles gennem studieperioden

 

Prognose

Det primære resultat er således forskellen i antallet af genkontakter i interventionsperioden sammenlignet med kontrolperioden ved at:
• Evaluere effektiviteten af Cobas LIAT POC PCR på at reducere antallet af genkontakter for patienter med symptomer på luftvejsinfektioner
• Evaluere effektiviteten af Cobas LIAT POC PCR for at reducere antallet af hospitalsindlæggelser og dødsfald
• Evaluere effektiviteten af Cobas LIAT POC PCR for at reducere antallet af indløste antibiotika recepter
• Vurdere virkningen af Cobas LIAT POC PCR på patientens sundhedsrelaterede livskvalitet 
• Vurdere brugervenlighed og tilfredshed med Cobas LIAT POC PCR i lægepraksis

 

Interventionsperiode

Kontrolperiode

  • Indledende instruktioner om forsøget for praktiserende læger
  • Uddannelse i brug af Cobas LIAT-portefølje af luftvejstest (Gruppe A Strep, Influenza A/B, SARS-CoV-2 og RSV)
  • Instruktion til at omfatte alle patienter, der kontakter klinikken med symptomer på luftvejsinfektion i løbet af en 6-ugers periode og mulig test af Point Of Care PCR, hvis det skønnes relevant
  • Indledende instruktioner om forsøget for praktiserende læger
  • Instruktion til at omfatte alle patienter, der kontakter klinikken med symptomer på luftvejsinfektioner i løbet af en 6-ugers periode til behandling som sædvanlig.