Skip to main content

FAST studiet

FAST, Febuxostat versus Allopurinol Streamlined Trial

 

Baggrund

Patienter med arthritis urica har en markant højere risiko for kardiovaskulære hændelser end andre. Årsagen hertil er ukendt.

Effektiv uratsænkende behandling kan bedre den kardiovaskulære prognose.

EMA har pålagt Menarini, producenten af febuxostat, at gennemføre et uvildigt fase IV studie som en del af betingelserne for markedsføring, da en tidligere undersøgelse antydede, at risikoen for hjerte-kar-dødsfald kan øges ved behandling med febuxostat.

Hvilket af de to alternativer, febuxostat eller allopurinol, der er forbundet med den bedste kardiovaskulære prognose, ved man endnu ikke. 

 

Formål

Et klinisk randomiseret studie til belysning af, om der er forskel på risikoen for udvikling af kardiovaskulære sygdomme ved behandling med Xantin-Oxidase (XO)-hæmmerne allopurinol versus febuxostat hos patienter med kronisk hyperurikæmi.

 

Metode

Studiet gennemføres i samarbejde med almen praksis og deres gigtpatienter på 60 år eller derover, som alle enten har haft hjerte-kar sygdom tidligere end ½ år før inkludering eller er i risiko gruppen for at få hjerte-kar-sygdomme . 

Deltagerne i studiet får deres aktuelle allopurinol dosis optitreret til serum urat under 0,36 mmol/l eller max tolereret dosis (MTD) / max tilladte dosis (MLD). Herefter randomiseres de til enten at fortsætte i allopurinol behandling eller til at skifte til behandling med febuxostat. Anfaldsbehandling med colchicin mod arthritis urica tilbydes et 1/2 år efter randomisering.

Deltagerne følges frem til slutningen af 2018 og kontaktes hver 2. måned, med henblik på dokumentation af artritis urica anfald, medicin ændringer og eventuelle hændelser (primære eller sekundære endepunkter). En gang årligt, eller hvis deltagerne trækker sig fra studiet, tages en afsluttende blodprøve.

 

Prognose

Studiet vil have styrke til at demonstrere,  om der er forskel på risikoen for udvikling af hjerte- karsygdomme ved behandling med enten allopurinol eller febuxostat, med hensyn til Anti-Platelet Trialists’ Collaboration (APTC) kardiovaskulært sammensat endepunkt.  Undersøgelsen vil ophøre, når mindst 456 APTC hændelser er blevet identificeret. Patienterne vil blive fulgt gennemsnitligt 3 år.

 

Resultat

6128 patienter blev inkluderet i FAST-studiet og gennemsnitligt fulgt i 4 år, med hhv. 3065 deltager randomiseret til allopurinol og 3063 til febuxostat.  Kun 6 % af deltagerne trak sig fra studiet undervejs. 

Ved elektronisk at kunne identificere og koble årsag for indlæggelse for den enkelte deltagerne, direkte op på dataindsamling i studiet, blev alle hændelser indsamlet og valideret, selv hvis deltageren ikke fik videregivet information om sygdom/indlæggelse til studiet.

FAST studiet har vist at hjerte-kar-sygdomme såsom hjerteanfald, slagtilfælde, andre hjerte-kar-dødsårsager eller anden dødsårsag ikke var forskellige for patienter i allopurinol behandling ift. behandling med det nyere præparat febuxostat.

FAST studiet modbeviser dermed et tilsvarende studie, CARES fra USA, hvor man i 2018 umiddelbart ikke fandt forskel i de to præparater, men dog fandt en øget dødelighed af anden årsag hos deltagere i febuxostat behandling ift. allopurinol, EFTER deltagerne var stoppet med behandling i studiet.
Udover at man i CARES studiet ikke elektronisk har kunne koble indlæggelse direkte i studiet, men har indsamlet data fra deltagerne/sundhedspersonale/myndighed, gav det også et problem at 57% af patienterne stoppede med at tage den tildelte medicin under studiet, og 47% trak sig ud, hvorved man mistede kontakten.
Et privat firma, Omnitrace, blev ansat til at finde ud af, hvor mange af ovennævnte % var døde. Her fandt man ingen forskel på febuxostat og allopurinol. 

Dermed kan med stor sikkerhed konkludere at man i FAST Studiet ikke finder øget risiko for hjerte-kar-sygdomme for behandling med febuxostat sammenlignet med allopurinol.