Skip to main content

ODIN - Odense Deprescribing INitiative

Baggrund:

Forbruget af lægemidler blandt samfundets ældste er både stort og stigende. I en interview- og spørgeskemaundersøgelse med ældre på plejehjem konkluderes, at det, at tage betydelig mængde piller, ofte flere gange dagligt, opleves som en belastning for mange ældre- nogle mister simpelthen appetitten.

En del medicin er forebyggende, og for ældre i den sidste del af livet, hvor gennemsnits levetid for plejehjemsbeboer på omkring to år, er det tvivlsom om den gavnlige og forebyggende effekt opvejer risiko for bivirkninger og interaktioner med anden medicin. 

Der bruges endvidere mange personale-ressourcer på at bestille, dispensere og sikre medicinen indtages korrekt og rettidigt.  

De kliniske behandlingsvejledninger, som man behandler ud fra, indeholder for en stor del kun vejledning om, hvordan og hvornår man skal starte en behandling, og hvordan dette skal gøres. Kliniske retningslinjer for hvornår den forebyggende behandling ikke giver mening savnes…..

Formål: 

Studiet vil teste, om en omfattende og patientcentreret medicin-intervention, der fokuserer på at tilpasse medicinsk behandling til deltagernes præferencer, samtidig kan forbedre livskvaliteten blandt ældre plejehjemsbeboer med begrænset levetid.

Studiet vil endvidere bidrage til debatten om vigtigheden af løbende at tage stilling til ældres medicinering: – Nogle patienter kan være i behandling med medicin, som ikke længere er relevant. 

Metode:

ODIN er et randomiseret kontrolleret studie i samarbejde med plejehjemsbeboer og praktiserende læge, med sanering i eksisterende medicinforbrug. 

Der skal inkluderes ca. 190 deltagere i studiet som følges gennem ½ år, fordelt på en interventionsgruppe hvis medicin revideres og en kontrolgruppe der fortsætter uændret med eksisterende medicinering.

Deltagere i både interventionsgruppen og kontrolgruppen vil få målt deres livskvalitet og andre effektmål (evne til at huske og koncentrere sig, funktionsniveau, håndgrebsstyrke samt evne til at rejse og sætte sig) ved inklusion i forsøget samt efter hhv. tre og seks måneder. 

Ved hjælp af et udviklet værktøj til at stoppe potentielt uhensigtsmæssig lægemiddelbehandling, gennemgår, vurderer og tilpasser den praktiserende læge den medicinske behandling (reducere, pausere eller stoppe behandling), i samråd med deltageren i interventionsgruppen. Dette vil som minimum være fordelt på 3 konsultationer.
For at sikre, at deltagelse i projektet ikke udgør en sikkerhedsrisiko for deltagerne, er der tæt opfølgning via egen læge, for at sikre, at der løbende bliver taget stilling til gener og risici i forbindelse med medicinændringerne. Således at oprindelig eller anden behandling hurtigt genopstartes, når det vurderes nødvendigt.

Pilotprojektet startede primo 2020, men på grund af Corona restriktioner, inkluderes deltagere fortsat til studiet. 

Prognose:

Ved revision af ældres medicin så der kun ordineres nødvendig, ikke forebyggende medicin, forventes reduktion i bivirkninger og interaktioner, uden at livskvaliteten forringes, men derimod øges.

ODIN Deltagerinformation

Klik her

Artikel i "NY VIDEN"

Klik her