Skip to main content

IT-sikkerhed

IT-sikkerhed på SDU © Colourbox

Antivirusprogrammer hindrer virus i at inficere din maskine. Sørg for at være opdateret med de nyeste virussignaturer  - for din egen og dine kollegers og studiekammeraters skyld.

Læs mere her

En e-mail er ikke altid, hvad den giver sig ud for at være. E-mails kan indeholde vedhæftede filer og links, som du ikke bør åbne eller se på. Sund skepsis er dit bedste forsvar.

 

Adgangskoden er den vigtigste beskyttelse mod misbrug af dine data og din person - vælg den med omhu og del den aldrig med andre.

Fire krav til adgangskoden

På SDU kræves der, at en adgangskode opfylder disse krav:

  1. Den er mindst 14 (fjorten) tegn lang.
  2. Den indeholder både store og små bogstaver.
  3. Den indeholder tal.
  4. Den indeholder specialtegn (såsom #, ¤, % og {).

Det kan give dig et problem: Hvordan husker man sådan en smøre? Til det formål kan du udarbejde en huskeregel, mens du udtænker din adgangskode. Her er et eksempel - da det står på disse websider, må du naturligvis ikke bruge denne kode i praksis:

h8nt8n-S-1.1O

Denne gang volapyk kan huskes ved hjælp af sætningen: "Hottentotten Spiste først en Ostemad" Bemærk, hvordan tallene 8 og 1 indgår i koden. Det er dog ikke nok bare at tage et almindeligt ord og f.eks. udskifte e'erne med 3-taller og o'erne med nuller. Det findes der hackerværktøjer, som tager højde for.

Husk altid at benytte adgangskoder på din mobil og andre bærbare enheder.

 

Lås eller log ud, hver gang du forlader pc'en.

Pauseskærm giver ekstra sikkerhed

Hvis du skulle glemme at låse pc'en, når du går, kan du få den til selv at gøre det, når du ikke har rørt mus eller tastatur i et vist tidsrum. Det gør du via pauseskærm-indstillingerne. 

Kontakt din it-afdeling, hvis du har brug for hjælp med at låse din computer.

Sørg for at tage backup, så du har en sikkerhedskopi at falde tilbage på ved et uheld. Gem dine dokumenter flere steder, så er du mindre sårbar.

USB nøgler er nemme at bruge og nemme at miste. 

Læs mere om håndteringen af forskningsdata, fortrolige informationer, intern information og offentlige informationer under dataklassificering  på SDUnet.

Sørg altid for at hente dine udskrifter med det samme og  smid ikke fortrolige eller personfølsomme papirer i skraldespanden - brug makulatoren.

 

Som alternativ til Dropbox har SDU godkendt OneDrive, Teams, Nextcloud og UCloud til følsomme persondata.

Vær opmærksom på, at en låst dør faktisk betyder en låst dør. Derfor er det ikke alle, der  skal have adgang.

Brug de værktøjer og kommunikationskanaler som SDU stiller til rådighed, og husk at sikkerhedspolitikkerne også gælder, når du arbejder hjemmefra.

Vær for eksempel opmærksom på regler for brug af filudvekslings- og undervisningstjenester samt persondatareglerne.

Hvis din arbejdscomputer ikke holdes opdateret automatisk, skal du huske at holde den opdateret selv.

Test at din fjernadgang virker, så eventuelle problemer kan afhjælpes med det samme.

Vær opmærksom på evt. falske mails eller sms, som du modtager under dække af nyheder om store emner, som har offentlighedens bevågenhed som f.eks. corona-virus.

Husk også at beskytte den fysiske adgang til din arbejdscomputer, når du arbejder hjemmefra. Lås skærmen, når du går fra din arbejdscomputer, og lad ikke andre benytte den

 

Diskutér IKKE personlige sager på offentlige steder. 

Vær opmærksom på, hvad andre kan se, når du arbejder på offentlige steder.

Lad aldrig fortrolige papirer ligge frit fremme 

 

 

Sidst opdateret: 23.11.2020