FN's 17 verdensmål
I 2015 vedtog samtlige af verdens ledere 17 verdensmål i FN, som alle lande skal forsøge at nå i 2030. Det er mål, der handler om at bekæmpe fattigdom og sult, skabe bæredygtig økonomisk vækst og industriel udvikling, øge brugen af vedvarende energi og forbedre klimaet, bekæmpe uligheder, og skabe fred og retfærdighed.
Målene er ambitiøse, og det er nyt, at de gælder alle lande i verden, og at de integrerer social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Målene rummer udfordringer, som hverken virksomheder, politikere eller forskere kan finde svaret på alene. Der er brug for innovative gennembrud på tværs af fag, sektorer og landegrænser.
Bæredygtighed på SDU
Det er universiteters opgave at levere svar på store samfundsmæssige udfordringer. Og bæredygtighed – eller måske rettere manglen på samme – er én af vor tids største udfordringer. På SDU ønsker vi at bidrage til arbejdet med bæredygtig udvikling gennem vores forskning og uddannelser i samarbejde med omverden.
Vores særlige bidrag ligger i måden, vi praktiserer forskning på: som et klassisk universitet funderet i en dyb faglig viden og samtidig som et moderne universitet, der søger helhedsorienterede løsninger gennem tværdisciplinære forskningsprojekter. Anvendt forskning og grundforskning er begge afgørende for at bidrage til en bæredygtig udvikling.
Vores bæredygtighedsrapporter for 2020 og 2021 viser, at bæredygtighed som en af samfundets største udfordringer med al tydelighed har sat sit præg på forskningen på SDU.
Du kan læse mere om vores forskningsmæssige bidrag til den bæredygtige udvikling.