Skip to main content
Videnskabsår22 på SDU

I samarbejde med Center for Væredygtighed tog vi på SDU d. 21. januar 2022 hul på videnskabsåret med en Væredygtighedskonference, der i tråd med FN’s verdensmål satte fokus på, hvordan videnskab og grundforskning har betydning for de store menneskeskabte udfordringer, som verden står overfor. 

Læs artikel om Væredygtighedskonferencen

Hvad er grundforskning?

Grundforskning søger at afdække grundlæggende spørgsmål, og på den måde skabe nogle brede erkendelser, der kan bruges inden for mange felter – dette i modsætning til anvendt eller strategisk forskning, der som regel søger at afdække mere snævre felter. Grundforskning bruges derfor til at blive klogere på den verden, vi lever i. Med Videnskabsår22 sættes fokus på grundforsknings afgørende rolle for den bæredygtige udvikling, vi stræber efter.

Tycho 2022

Som en del af Videnskabsår22 markerer vi på SDU 450-året for Tycho Brahes opdagelse af en supernova i konstellationen Cassiopeia i november 1572. Observationen var en skelsættende videnskabshistorisk begivenhed, der sammen med Tycho Brahes øvrige virke var af afgørende betydning for udviklingen af den moderne videnskabelige metode og ikke mindst den efterfølgende revolution af det videnskabelige verdensbillede.

Læs mere om Tycho2022  på SDU

Hvorfor er 2022 udnævnt til at være videnskabsår?

Der er flere anledninger til, at 2022 står i videnskabens tegn. FN har udnævnt 2022 til “International Year of Basic Science and Development", og det er samtidig også 100 året for Niels Bohrs modtagelse af Danmarks første nobelpris i fysik

Læs mere om Videnskabsår22Logo for Videnskabsår22