Skip to main content
Center for Landdistriktsforskning - CLF

Fødevarebevægelser

Gennem de seneste 10 år har nye måder at distribuere fødevarer til befolkningen i storbyer bredt sig, og disse måder er kendetegnet ved tættere kontakt mellem avlere, frivillige i friluftsforeninger og fødevarefællesskaber og storbyforbrugerne. Blandt andet trenden med Det nye Nordiske Køkken har skabt en interesse blandt storbyborgere til at tage ud i naturen for at samle f.eks. bær, urter, svampe og muslinger, ligesom antallet af storbyborgere, der går på jagt, er stigende. Man ser en øget interesse i at kende til, hvordan fødevarer er produceret, og om produktionen foregår under bæredygtige forhold med kort transport.

De nye måder at distribuere og interagere på inkluderer sociale medier, ’natur’ apps, YouTube-filmklip, nyhedsbreve både i papir og elektronisk udgave, gårdbesøg og besøg på lokale fødevaremarkeder, organiserede ’urte/svampe/muslinge/østers-ture´ og byboeres deltagelse i arbejde på gårdene.

Dette nye dynamiske land-byforhold rummer en række potentialer både for erhvervsudvikling og for bosætning på landet. Der er dog begrænset viden om, i hvilket omfang og hvordan der kan arbejdes planlægningsmæssigt og strategisk med at udvikle og virkeliggøre disse potentialer. Projektet undersøge dette.

CLF kontaktperson: lektor Pia Heike Johansen, piaj@sam.sdu.dk, tlf. 6550 4224 

Center for Landdistriktsforskning - Syddansk Universitet

  • Degnevej 14
  • Esbjerg Ø - DK-6705
  • Telefon: +45 6550 4221

Sidst opdateret: 03.09.2020