Skip to main content
Praksisfellow

Viden om diplomati i parløb med humanistisk forskning

Forhenværende dansk ambassadør i bl.a. Moskva og i NATO er med på et forskningshold i Nordic Humanities Center, der undersøger Ukraine-krigens aftryk på Norden. Han er en ny såkaldt praksisfellow og i det samspil bliver dyb viden om forhandlingstaktik og realpolitik koblet med viden om historie, vigtige teoretiske begreber og præcis kulturforståelse.

Af Winnie Laursen , , 28-05-2025

Carsten Søndergaard er en mand, der ligger inde med en god del viden om spillet og vilkårene bag de lukkede døre. Han har ikke mindre end fem ambassadørposter i sin arbejdsmæssige attachémappe,  han har haft en central rolle i Udenrigsministeriet, blandt andet da Danmark gik i krig i Irak, og så er han såkaldt praksisfellow hos forskningscenteret Nordic Humanities Center. Den første af slagsen.

Viden fra maskinrummet

-Det er  et rent plussumsspil, siger han og uddyber:

-Jeg har nydt det og fået meget inspiration. Når man taler med nogle, der har en anden tilgang til tingene og et andet blik på historien, så bliver man klogere. Samtidigt tror jeg også, at jeg har kunnet byde ind med min viden fra ”maskinrummet”, siger han og fremhæver blandt andet et online-oplæg i Nordic Humanities Center, hvor leder af Dansk Kulturinstitut i Riga, Letland, Anna Enemark havde en dialog med forskerne om dansk kulturel tilstedeværelse i de baltiske lande.

Fhv. ambassadør Carsten Søndergaard
fhv. ambassdør Carsten Søndergaard

I sin lange karriere i Udenrigsministeriet har Carsten Søndergaard været ambassadør for Danmark i følgende lande: Rusland, Irland, NATO ambassadør, Tyskland, Tyrkiet

Her skal man virkelig holde sig for øje, hvad det betyder, at en del af befolkningen er af russisk oprindelse og taler russisk

Carsten Søndergaard, fhv. ambassadør i Rusland

-her skal man virkelig holde sig for øje, hvad det betyder, at en del af befolkningen er af russisk oprindelse og taler russisk. Det er både historisk og juridisk lidt af et minefelt, hvor jeg håber, at jeg fik givet en smule af min erfaring videre, siger Carsten Søndergaard, der sad som ambassadør i Moskva, da Rusland i februar 2022 invaderede Ukraine.

Praksisfellow skaber dynamik

Og det er netop for at styrke forbindelsen mellem universitetet og samfundet, at der i Nordic Humanities Center er oprettet den her nye type fellowship. 
- Lige nu er vi meget glade for at huse Carsten Søndergaard, hvis mangeårige erfaring fra diplomatiet er stærkt berigende for vores diskussioner, siger centerleder  Anders Engberg-Pedersen og fortsætter:

- Fremadrettet bliver der mulighed for flere af den slags samarbejder, hvor folk der arbejder i NGO'er, embedsværket, på museer eller andre samfundsinstitutioner kan blive tilknyttet centret i en periode som praksisfellow. Det skaber en rigtig god dynamik, hvor forskerne får direkte adgang til erfaringer og viden fra praksis, mens vores praksisfellows kan trække på centrets forskning, siger Anders Engberg-Pedersen.   

Det ukrainske flag

 

I 2025/26 arbejder gruppen af forskere i Nordic Humanities Center med et forskningsprojekt om geopolitikkens genkomst og Ukrainekrigens indvirkning på de nordiske lande.

I den sammenhæng er indspillet fra Carsten Søndergaard både aktuelt og relevant. Han er i gang med at omsætte sin store viden om russisk forhandlingsstil til en artikel, der sigter mod et bredt publikum og som indgår i den række af artikler, som i centeret bliver kaldt Hum Briefs .  Artiklerne bliver udgivet på Videnskab.dk.

Russisk tilgang til krig

Carsten Søndergaard kommer også til at holde oplæg i forskergruppen om den særlige russiske tilgang til krig, som i hans forståelse minder om de motiver, bystaterne i antikkens Grækenland lod sig lede af, nemlig egeninteresse – frygt – og ære.

-Jeg nævnte engang for en kvindelig russisk samtalepartner, at der var en vis sammenlignelighed der. ”Det er ren copy paste”, svarede hun, fortæller Carsten Søndergaard, der i dag er selvstændig rådgiver og medlem af det internationale netværk The Alphen Group, der beskæftiger sig med europæisk sikkerhed og transatlantisk samarbejde.

Kende banen man vil spille på

Fra den tidligere topdiplomat lyder rådet, når han bliver spurgt til, hvordan forskningsverdenen og embedsværket bedst får glæde af hinanden.

-Man gør selvfølgelig klogt i at tænke i tydelige budskaber og skrive, så andre har tid til at læse indholdet. Nogle gange er det situationsbestemt, hvilken embedsmand der har mulighed for at dykke længere ned i tingene. Uanset hvad så får begge parter de bedste resultater ved at kende den bane, man vil spille på, siger Carsten Søndergaard.

 
Redaktionen afsluttet: 28.05.2025