Nordisk exceptionalisme
Finland og Sveriges indtræden i NATO
Forskningsmål
Det gør vi ikke alene ved at undersøge krigens umiddelbare konsekvenser for Norden, men også ved at søge historiske paralleller, der kan hjælpe os med at forstå de aktuelle udviklingstendenser. Vi undersøger analogier i det 19. og det 20. århundredes historie og benytter os af ”applied history”, hvor historisk viden, tænkning og paralleller anvendes til at analysere nutidens udfordringer.
Krigens aftryk ud fra to vinkler:
-
Geopolitik og sikkerhedspolitik: Norden er ofte blevet defineret af stormagterne og det internationale system. Klyngen undersøger tidligere omvæltninger og strategier, herunder Napoleonskrigene, verdenskrigene og Den Kolde Krig. Grønlands geopolitiske rolle og forsyningssikkerhed analyseres. Klyngen ledes af professor Rasmus Glenthøj (SDU), lektor Niels Bjerre-Poulsen (SDU), lektor Tea Sindbæk Andersen (KU) og postdoc Jon Reinhardt Larsen (SDU).
- Kulturkamp, aktivisme og konfrontation i Norden: Projektet undersøger, hvordan konflikter påvirker protestkultur, politisk aktivisme og kulturliv i Norden. Det belyser også civilsamfundets rolle i den nye geopolitiske situation, hvor Danmark politisk og militært har tilkendegivet sin støtte til Ukraine. Det kunst- og kulturliv, der udgår fra Norden, er ofte blevet set som perifert i forhold til bidraget fra centre som Paris og New York, hvilket overser dynamikker og regionale udvekslinger opstået af Nordens særlige geografiske position. Klyngen ledes af professor Rasmus Mariager (KU), lektor Malene Breunig (SDU), professor Mette Sandbye (KU), postdoc Kristian Handberg (KU).
Virkninger kan afbødes
Til trods for at udviklingen synes uafværgelig, så kan virkningerne afbødes, og det er afgørende, at vi tilpasser os den nye virkelighed på et oplyst grundlag ud fra vores viden om nutiden og de erfaringer, vi kan drage af fortiden.