Skip to main content
Generation Sunde Børn

Få inspiration til bålmad i SFO’en

Bålmad

Bålmad med mening – mad, fællesskab og frisk luft

I Generation Sunde Børn har børn fra SFO eller klub på Taastrup Realskole, Vestervangskolen, Valhøj Skole, Nymarksskolen og Bogense Skole lavet mad over bål til sig selv og deres kammerater.

 

Formålet med "Bålmad med mening" er at give SFO'en/klubben inspiration til at arbejde med sund og lækker madlavning over bål – og samtidig fremme udeliv og styrke positive børnefællesskaber.

 

Sådan foregik det

På båldagen deltog børnene i hele processen: Fra at snitte grøntsager og tænde op, til at bage fladbrød, røre i gryderne, servere maden og rydde op.

 

Aktiviteten blev styret af pædagoger og medarbejdere fra Generation Sunde Børn. De fleste steder deltog også en kok fra Hotel- og Restaurantskolen, som havde stor erfaring med børnevenlig bålmad. I nogle tilfælde medvirkede en lokal spejderleder, der fortalte børnene om spejderlivet i den lokale gruppe.

 

Ofte blev råvarerne sponsoreret af det lokale supermarked – ellers dækkede SFO’en/klubben udgiften. Aktiviteten tog cirka 3,5 time, og der deltog typisk 10–15 børn, som lavede mad til resten af gruppen.

 

Sådan kommer I i gang med bålmad i jeres SFO

Madlavning over bål er en enkel og meningsfuld aktivitet, som fremmer både fællesskab og madglæde. Her får I vores bedste råd til at komme i gang:

 

Gode råd og opskrifter

Vælg en medarbejder, som har ansvaret for bålmad. Det sikrer kontinuitet og overblik over planlægning og indkøb.

Vælg en fast ugentlig eller månedlig dag, der passer med SFO’ens øvrige aktiviteter. Når både børn og voksne ved, at den dag altid er bålmadsdag, så bliver det nemmere at få fast en rutine.

En god bålmadsaktivitet kræver ikke meget grej – men det rette udstyr gør det nemmere. Lav en fast bålkasse med alt det nødvendige samlet ét sted.

 

Tip: Gør kassen nem at transportere!

 

Her er vores vores forslag til bålmadsudstyr [PDF]

I SFO er der ofte kun 1½-2 timer, fra børnene har fri fra skole, til de første bliver hentet.

 

For at nå at lave bålmad er det derfor en god idé at forberede nogle elementer dagen i forvejen. Det kan fx være at snitte grøntsager eller lave fuldkornsdej til fladbrød.

 

Inddrag gerne børnene i forberedelsen, så det bliver en pædagogisk aktivitet ligesom selve bålet.

Hvis du fx har 12 børn med til bålmadsaktiviteten, kan de inddeles i tre grupper med fire børn. Afhængig af retten kan det fx være:

 

  • Et snittehold, der skærer grøntsager,
  • Et brødhold, der former boller/fladbrød,
  • Et bålhold, der passer bålet og rører i gryden, og/eller
  • Et borddækningshold, der stiller op og gør det hyggeligt

Lad børnene deltage aktivt i både forberedelse, madlavning, servering og oprydning. Det styrker deres engagement.

Opskrifter brugt i Generation Sunde Børn:

 

 

Vi kan også anbefale bogen ”Ild, Mad og Fællesskab”, der er udgivet af Det Danske Spejderkorps. Bogen indeholder 69 opskrifter på grøn og velsmagende bålmad.

 

Har du spørgsmål?

Så er du velkommen til at tage fat i Louise Thirstrup Thomsen, forsker i Generation Sunde Børn.

Skriv til Louise