Skip to main content
Forside

Lokalsamfund og nationale aktører

I Generation Sunde Børn har vi et tæt samarbejde med og mellem alle aktører rundt om børnene; familien, skolen, fritids-, forenings- og kulturlivet, SFO’en, kommunen og supermarkedet – og naturligvis børnene selv.

 

Lokalsamfundet omkring skolerne

I seks udvalgte lokalsamfund (Kerteminde, Nordfyn, Høje-Taastrup, Glostrup, Rødovre og Frederiksberg) har vi arbejdet med lokale aktører. Det kan være repræsentanter for skolen, SFO’en, skolebestyrelsen, idrætsforeninger, sociale boligforeninger, kulturinstitutioner eller kommunen.

 

Formålet er at skabe lokalt engagement, ejerskab og initiativ for at fremme sundhed og trivsel hos lokalområdets børn.

 

Hvad gør vi i lokalområdet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvad sker der i lokalsamfundene?

I det første år i Generation Sunde Børn har over 100 lokale aktører deltaget i de to workshops og efterfølgende planlægningsmøder. I hvert lokalsamfund har aktørerne udvalgt en række indsatsideer, som de ønsker igangsættes. Der arbejdes forsat på at udvikle og udbrede indsatser i samtlige lokalsamfund.

 

Download PDF-fil med fordeling over deltagere.

 

Lagkagediagram med fordeling af deltagere

Kategorien ”Andet” indbefatter bl.a. Supermarkeder, 4H, Multipark og byggelejeplads.

Kategorien ”Kulturelle organisationer” indbefatter bl.a. Musik- og kulturskoler, filmklubber og biblioteker 

Kategorien ”Sociale organisationer” indbefatter bl.a. beboerforeninger, Røde Kors og diverse råd

 

Eksempler på tiltag i lokalsamfundet

På Nymarken skole i Kerteminde, blev det vanlige skoleskema udskiftet i uge 38 med lokale fritids-, forenings- og kulturaktiviteter. Ambitionen var at bygge bro mellem lokale sundheds- og trivselsfremmende aktører og skolens elever.

I et samarbejde mellem forældre, Generation Sunde Børn og skolemadsordningen fra ØJN, er der udviklet et opskriftshæfte, som inviterer børn og familier i køkkenet. Her kan de sammen afprøve den lækre, sunde skolemad. Idéen er forankret i Nordfyns Kommune, men udbredes til alle indsatsskoler i projektet.

På Frederiksberg skal der etableres et madskoleforløb, som over fem gange inviterer lokale børn og deres familier i køkkenet for sammen at nyde kogekunstens glæder. Sund madlavning bruges i arbejdet med at understøtte et aktivt forældreskab og formidle sunde madvaner i hverdagen.

I Rødovre Kommune bruger den deltagende indsatsskole SFO'ens kvartalsarrangement ’Fed Fredag’ til at invitere lokale idrætsforeninger på besøg. Her kan forældre deltage i idrætsaktiviteter sammen med deres børn fra kl. 14-16. 

DGI har i Glostrup Kommune stået for at udarbejde en lokal oversigt over idrætsforeningstilbud, som ligger i nærheden af Vestervangskolen. Det skal gøre det nemmere for skolens børn og deres forældre at se hvilke idrætstilbud, de kan prøve kræfter med.

Med fællesskabet som bærende element, arbejdes der i Taastrup Kommune på et samarbejde mellem en lokal café og idrætsklub. Målet er at tilbyde klubbens medlemmer en månedlig fællesspisning på tværs af klubbens niveauer og aldre.


I andet år af  Generation Sunde Børn arbejdes der forsat på at igangsætte og/eller vedholde indsatsideerne. Vi tilbyder hjælp og samarbejde i udviklingen, igangsættelsen og implementeringen af de lokale indsatsideer. Målet er at skabe lokal forankring af indsatsideerne, som gavner både nuværende og kommende generationer af børn i lokalområderne.

Er du interesseret i at deltage i indsatsen i dit lokalsamfund, har du en ide som kan løftes lokalt, eller er du nysgerrig på at høre mere, er du velkommen til at skrive til: 

 

Maja Vilhelmsen, ph.d. stipendiat i Generation Sunde Børn: maja.vilhelmsen@regionh.dk

 

Læs mere om hvordan vi inddrager nationale aktører her.
Nyhedsbrev

Du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev ved at skrive til Ida Foxvig på mail. Ida kan også sende dig tidligere nyhedsbrev fra lokalsamfundsindsatsen.

Skriv til Ida

Download faktaark om lokalsamfundsindsatsen (PDF)

Download

Forebyggelseslaboratoriet

Det Sektorfri Forebyggelseslaboratorium understøtter arbejdet med at involvere både nationale og lokale aktører i Generation Sunde Børn.

Læs mere her!

Skriv til os!

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os.

Kontakt

Sidst opdateret: 08.10.2024