Skip to main content
Forside

Mad og ernæring

Formålet med mad- og ernæringsindsatsen er: 

  • At skabe rammerne for at børn har adgang til sund mad i skolen, derhjemme og i lokalområdet
  • At fremme børnenes viden om og kompetencer indenfor mad
  • At give de bedst mulige forudsætninger for sunde madvaner i familien
  • At fremme tilgængeligheden af sunde madvarer i børnenes lokalområde, fx i lokale supermarkeder, kiosker, restauranter, caféer og foreninger
  • At måle effekten af disse tiltag på børnenes indtag, ernæringsstatus og viden om mad


Hvad indeholder indsatserne?

Ernæringsmæssigt er indsatserne baseret på de officielle klimavenlige kostråd, med særligt fokus på frugt og grønt, fuldkorn, fisk, at drikke vand og begrænse indtaget af sukker. Dette gøres for at forebygge overvægt og sikre bedst mulig sundhed, trivsel og muligheder for læring hos alle børn.

 

Indsatserne er både individuelle, sociale og strukturelle. De fokuserer både på familien, skolen, SFO’en, børnenes fritidsliv (fx sportsforeninger) og det lokale erhvervsliv (fx lokale supermarkeder). Et centralt element i mad- og ernæringsindsatsen er en sund skolemadsordning med et tilhørende koncept, der involverer børnene i måltidet og sikrer efteruddannelse og inddragelse af lærere og pædagoger.


Udover selve maden er skolemadsordningen rettet mod at styrke børnenes madmod og kendskab til sund mad. Andre elementer af indsatsen vil have fokus på den morgenmad og eftermiddagsmad, der serveres i SFO’en, samt på weekendens vaner i familien ved at inddrage forældrene.


Tæt samarbejde med flere aktører

I samarbejde med de lokale supermarkeder, restauranter og fastfoodbutikker vil vi fremme, at det sunde valg bliver nemmere i lokalsamfundet, bl.a. ved at arbejde med prissætning, produktplacering og markedsføring af sunde og usunde fødevarer.

 

Hvad undersøger vi?

For at undersøge effekterne af indsatsen måler vi bl.a. børnenes kostindtag, ernæringsstatus og madkompetencer ved hjælp af kostregistreringer, biomarkører og spørgeskemaer/interviews.

Vejledning til udfyldelse af kostdagbog

Her finder du en vejledning til, hvordan du udfylder kostdagbog for dit barn i vores program Myfood24.

Læs mere her

Skriv til os!

Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at skrive til os.

Kontakt

Sidst opdateret: 09.04.2024