Formålet med mad- og ernæringsindsatsen er:
- At skabe rammerne for at børn har adgang til sund mad i skolen, derhjemme og i lokalområdet
- At fremme børnenes viden om og kompetencer indenfor mad
- At give de bedst mulige forudsætninger for sunde madvaner i familien
- At fremme tilgængeligheden af sunde madvarer i børnenes lokalområde, fx i lokale supermarkeder, kiosker, restauranter, caféer og foreninger
- At måle effekten af disse tiltag på børnenes indtag, ernæringsstatus og viden om mad.
Hvad indeholder indsatserne?
Ernæringsmæssigt er indsatserne baseret på de officielle klimavenlige kostråd, med særligt fokus på frugt og grønt, fuldkorn, fisk, at drikke vand samt begrænse indtaget af sukker. Det gør vi for at forebygge overvægt og fremme sundhed, trivsel og muligheder for læring hos alle børn.
Indsatserne fokuserer på familien, skolen, SFO’en, børnenes fritidsliv (f.eks. sportsforeninger) og det lokale erhvervsliv (f.eks. lokale supermarkeder). Et centralt element i indsatsen er en sund skolemadsordning, der involverer børnene i måltidet og sikrer efteruddannelse og inddragelse af lærere og pædagoger.
Skolemadsordningen har også fokus på at styrke børnenes madmod og kendskab til sund mad. Andre elementer af indsatsen har fokus på den morgenmad og eftermiddagsmad, der serveres i SFO’en, samt på weekendens vaner i familien.
Tæt samarbejde med flere aktører
I samarbejde med de lokale supermarkeder, restauranter og fastfoodbutikker vil vi fremme, at det sunde valg bliver nemmere i lokalsamfundet, blandt andet ved at arbejde med prissætning, produktplacering og markedsføring af sunde og usunde fødevarer.
Hvad undersøger vi?
Vi måler børnenes kostindtag, ernæringsstatus og madkompetencer, for at undersøge effekterne af indsatsen. Det gør vi med kostregistreringer, biomarkører og spørgeskemaer/interviews.