Skip to main content
Center for Global Sundhed

Vibeke Rasch, DM, Ph.D. 

Professor Vibeke Raschs karriere forener på en helstøbt måde hendes roller som forsker, klinisk specialist i gynækologi og obstetrik samt professor med vejledning af ph.d.-projekter. Hendes arbejde er dybt forankret i seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder og vidner om en stærk dedikation til at forbedre kvinders sundhed. Centrale fokusområder omfatter seksuelt overførte sygdomme, usikre aborter, partnervold samt mødre- og børnesundhed. Desuden lægger hun vægt på kapacitetsopbygning, udvikling af forskningskompetencer i ressourcestærke såvel som -svage miljøer, fremme af bæredygtig udvikling og tæt samarbejde med lokale partnere. 

Vibeke Raschs forskningsmetoder kombinerer flere discipliner. Som kliniker er hun naturligt engageret i klinisk forskning, men hendes tid ved Institut for International Sundhed ved Københavns Universitet (KU) har også givet hende mulighed for at udføre omfattende epidemiologiske studier. Hun har desuden altid haft stor glæde af at samarbejde med antropologer og samfundsvidenskabelige forskere. Selvom hun ikke selv udfører samfundsvidenskabelig forskning, værdsætter hun krydsfeltet mellem sociale, kliniske og folkesundhedsvidenskabelige discipliner og mener, at denne tværfaglige tilgang beriger både forståelse og effekt. 

Professor Vibeke Raschs beslutning om at forfølge en medicinsk karriere udsprang af hendes ønske om at arbejde i Afrika og engagere sig i meningsfuldt feltarbejde – en drivkraft, der i høj grad har formet hendes vej inden for global sundhed. Hun tilskriver sin eventyrlyst en afgørende rolle i opbygningen af en succesfuld karriere inden for området og ser stor værdi i muligheden for at sammenligne forskellige lande og sundhedssystemer. 

Vibeke Raschs phd afhandling fokuserede på tidlige graviditetsudfald blandt danske kvinder, hvor hun undersøgte risikofaktorer for spontan abort, provokeret abort og graviditet uden for livmoderen. For at opnå international erfaring flyttede hun til Tanzania i samarbejde med Karolinska Institutet, hvor hun studerede komplikationer ved usikre aborter. Senere sikrede hun finansiering til postdoc-forskning om post-abortpleje i Tanzania. 

Tilbage i Danmark blev hun lektor ved KU, hvor hendes interesse for seksuel og reproduktiv sundhed også strakte sig til Vietnam. Efter at have afsluttet sin kliniske specialisering i gynækologi og obstetrik tiltrådte hun en stilling som overlæge og klinisk professor ved Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH), hvor hun ledte adskillige globale sundhedsprojekter i lav- og mellemindkomstlande. 

Med støtte fra DANIDA har hun været ansvarlig for flere projekter i Tanzania og Vietnam med fokus på reproduktiv sundhed. Derudover har hun arbejdet med initiativer inden for gestationel diabetes i Vietnam samt mødre- og børnesundhed i Somaliland med særligt fokus på at forbedre svangre- og fødselsomsorg. 

Hun har også ydet væsentlige bidrag til studiet af partnervold i Tanzania og Vietnam og har udviklet mobile interventioner til at støtte kvinder udsat for vold. Denne forskning er siden blevet udvidet til at omfatte et interventionsstudie i Tanzania samt et EU-dækkende projekt om vold i familien i samarbejde med Universidad de Granada. 

Selvom hun nu primært bestrider en rådgivende rolle, er professor Rasch fortsat dybt engageret i at fremme global sundhedsforskning og -interventioner. En central del af hendes arbejde er at styrke forskningskapaciteten og træningen inden for reproduktiv sundhed i Tanzania og Somaliland.  

Professor Vibeke Raschs arbejde er tæt forbundet med FN’s Verdensmål, særligt SDG 3, der sigter mod at reducere mødre- og børnedødelighed samt sikre universel adgang til reproduktive sundhedsydelser. Hendes indsats bidrager også til at fremme ligestilling (SDG 5) og styrke globale partnerskaber (SDG 17) for at forbedre sundhedsresultater på tværs af landegrænser. 

Når det kommer til forskningsmuligheder på SDU, fremhæver Vibeke Rasch, at en god måde at starte en forskerkarriere på er at tage kontakt til undervisere og forskere, der er involveret i igangværende projekter. Dette kan give praktisk erfaring og mulighed for at bidrage til meningsfuld forskning. At gennemføre praktikophold – både lønnede og ulønnede – kan desuden være en værdifuld vej til aktiv involvering i forskningsprojekter, som ikke blot beriger den akademiske rejse, men også udvikler den dedikation og de kompetencer, der er nødvendige for at arbejde med global forskning – særligt hvis muligheder i udlandet indgår. 

Sidst opdateret: 23.04.2025