Som en del af sin ph.d. gennemførte han et stort randomiseret kontrolleret forsøg (RCT) med Bandim Health Project for at sammenligne to typer BCG-vaccine. Han havde en hypotese om, at der ville være forskelle i dødelighed afhængigt af, hvilken BCG-vaccinestamme de nyfødte modtog. Børnene blev tilfældigt tildelt en af to forskellige BCG-vacciner og lodtrækningsstudiet inkluderede i alt 12.000 børn. Som resultat af dette arbejde har Frederik publiceret fem videnskabelige artikler og blev udvalgt til at deltage i den danske Ph.d. Cup i 2021 som repræsentant for SDU inden for sundhedsvidenskab – en konkurrence mellem unge danske forskere. Han beskriver oplevelsen som værdifuld, især på grund af de kommunikationsfærdigheder, han opnåede.
Adjunkt Schaltz-Buchholzer gennemførte desuden sin postdoc i Guinea-Bissau, hvor han udførte et RCT med voksne og BCG-vaccinen i samarbejde med et stort internationalt netværk, herunder Danmark, Portugal, Universidade de Cabo Verde og Manhiça Research Centre i Mozambique.
I øjeblikket arbejder Frederik Schaltz-Buchholzer på et forsøg i Danmark, hvor patienter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) behandles med BCG-vaccine. På baggrund af dette forsøg er han blevet tilbudt en adjunktstilling ved SDU. Han er fortsat involveret i studier i Guinea-Bissau, der undersøger BCG-vaccinens uspecifikke effekter på neonatal sundhed, reduktion af spædbarnsdødelighed (især hos drenge) samt forholdet mellem mødres BCG-ar og beskyttelse mod uønskede graviditetsudfald. For at gennemføre disse studier indsamler Frederik og Bandim Health Project-teamet data på i alt 200.000 personer, hvor de sporer fødsler, graviditeter, vaccinationer, hospitalsindlæggelser og dødsfald. Disse studier foregår på SDUs forskningsstation i hovedstaden Bissau.
Frederik er næstformand for Dansk Selskab for Tropemedicin og International Sundhed (https://tropemedicin.dk/) og organisationens anden delegerede til Federation of European Societies for Tropical Medicine and International Health (FESTMIH). I 2024 blev han en del af EPICUR’s Early Career Researcher’s Board.
Frederiks globale udsyn begyndte tidligt i livet. Han har altid været interesseret i at besøge nye lande og lære om nye kulturer. Han beskriver sig selv som en person med en stærk trang til at udvide sine horisonter og få nye oplevelser i udlandet. Som medicinstuderende var han to gange i Brasilien på kliniske ophold under sit andet og fjerde studieår. Under disse ophold tog Frederik sig også tid til at rejse rundt i Latinamerika. Han var desuden på et tre-måneders udvekslingsophold i Sverige og besøgte Japan med samme formål. Første gang han kom til Vestafrika var i 2012 som forskningsstuderende ved Bandim Health Project, og siden har han fortsat sit arbejde i Guinea-Bissau.
Frederik understreger, at en af de største udfordringer inden for global sundhed er at sikre finansiering til projekter. Mens der ofte er stor interesse for at støtte forsøg og banebrydende innovationer, mener han, at den virkelige banebrydende indsats ligger i de 46 års dataindsamling, som SDU’s Bandim Health Project har stået for – en indsats, der gør det muligt at fortsætte det langsigtede arbejde. Dog er det ofte en udfordring at skaffe midler til den mere "rutinemæssige" dataindsamling.
Adjunkt Schaltz-Buchholzers arbejde er tæt knyttet til FN’s Verdensmål (SDGs), da hans forskning fokuserer på reduktion af børne-, neonatal- og mødredødelighed – centrale mål for at forbedre global sundhed og trivsel.
Frederik Schaltz-Buchholzer opfordrer studerende og unge forskere til at henvende sig til Bandim Health Project i Guinea-Bissau. Projektet udbyder ofte forskningsstillinger, herunder årslange stillinger og ph.d.-stillinger. Man kan læse mere på www.bandim.org.