Erik’s ekspertise ligger inden for miljø- og arbejdsmedicin, hvor han især har bidraget indenfor forebyggelse af pesticidforgiftning, minearbejderes sundhed herunder forebyggelse af kviksølvsforgiftning i guldminer og affaldshåndtering, i NGO-regi og i internationale organisationer.
For at gennemføre sine forskningsprojekter anvender Erik og hans team en bred vifte af forskningsmetoder. De mest almindelige metoder inkluderer tværsnitsundersøgelser, kohortestudier og kvalitative studieformer såsom interviews og fokusgrupper. Projekterne er altid bundet op på konkrete interventioner for at bedre forholdene for målgrupperne.
Erik’s interesse for global sundhed begyndte under hans medicinstudie. Hans første erfaring var i Bolivia, hvor han tilbragte halvandet år i Andesbjergene i Villa Serrano med International Medical Cooperation Committee (IMCC). Under dette ophold bidrog Erik til at forbedre adgangen til sundhedsydelser for befolkningen i afsidesliggende bjergegne. Ved at uddanne landsbyboere i basal sundhedspleje og brobygning til den lokale traditionelle medicin. Initiativet bidrog senere til at den bolivianske regering i 2005 oprettede et viceministerium for traditionel medicin for at udbrede erfaringerne nationalt.
På baggrund af sine erfaringer i Bolivia var Erik Jørs medstifter af NGO’en Dialogos i 1993 og i 2003 et Internationalt Udvalg under Danske Selskab for Arbejds- og Miljømedicin . I dag arbejder disse organisationer, i tæt samarbejde med lokale kolleger, for at forebygge sygdomme pga. dårlige miljø- og arbejdsmiljøforhold i bla. Bolivia, Uganda, Nepal og på Filippinerne.
Erik har opretholdt stærke bånd til Bolivia gennem hele sin karriere. I samarbejde med Arbejdsmiljøinstituttet i La Paz startede Erik et projekt med forebyggelse af pesticidforgiftning i landbruget, hvor strategien var at minimere brugen af pesticider gennem økologiske dyrkningsmetoder og samtidig sikre ordentlig personlig beskyttelse, når pesticidbrug var nødvendigt for ikke at miste afgrøderne. Siden er gennemført lignende projekter i Nepal og Uganda for at reducere den stigende brug af pesticider og dermed pesticidforgiftninger.
Erik Jørs har også samarbejdet med Geologisk Institut i København om et projekt på Filippinerne, og senere Uganda, Nicaragua og Bolivia for at forebygge kviksølvforurening og forgiftninger i guldminer. Planen var at introducere en metode, der kunne gøre det muligt for småskala-minedrift at udvinde guld uden at bruge kviksølv. Denne innovative tilgang fik international anerkendelse og blev senere optaget af FN’s Miljøprogram som en af de centrale strategier for at eliminere brugen af kviksølv i småskala-minedrift.
Erik arbejder i øjeblikket på et projekt om affaldshåndtering i Nepal, hvor han fokuserer på at afprøve løsningsmodeller på landets voksende affaldsproblem. Denne indsats i samarbejde med den lokale NGO Nepal Development Society omfatter affaldssortering og kompostering af affald til brug i køkkenhaver samt beskyttelse af affaldsarbejdere og fremme deres selvværd.
Det, Erik nyder mest, er at arbejde sammen med kollegaer fra hele verden. For ham handler global sundhed ikke kun om videnskab – det handler også om at opbygge relationer, fremme samarbejde og skabe stærke netværk. At arbejde med global sundhed kræver mere end teknisk ekspertise. Effektiv kommunikation er afgørende, og det betyder f.eks. at man skal kunne tale flere sprog for at skabe kontakt og forstå de lokalsamfund, man arbejder med.
Erik Jørs har ydet betydelige globale bidrag gennem sit arbejde med forskellige organisationer. Han er medlem af International Commission on Occupational Health (ICOH), og var medstifter af ICOH’s videnskabelige komité for sikkerhed og sundhed inden for minedrift, som han i en årrække var formand for. Han har samarbejdet NGO’er i flere lande, hvilket understreger hans engagement i at fremme global sundhed gennem partnerskaber og lokalt forankrede løsninger.
Erik bringer sine erfaringer ind i sin undervisning på SDU og giver studerende mulighed for at deltage i globale sundhedsprojekter i udlandet. Medicinstuderende kan tage del i et globalt sundhedsprogram, hvor de udfører feltarbejde og skriver deres kandidatspeciale baseret på sundhedsudfordringer i lavindkomstlande. Fra februar 2025 har et nyt kursus i Global Sundhed og ophold i Nepal på den Internationale profil på 2. del af studiet givet medicinstuderende på SDU mulighed for at øge deres indsigt i de globale sundhedsproblemer som i stadig højere grad berører os alle!