Ane Fisker, læge med en ph.d. i sundhedsvidenskab, har været professor ved SDU siden 2022. Hun er en central del af Bandim Health Project og arbejder deler sin arbejdstid mellem København og Vestafrika. I øjeblikket leder hun flere store projekter, der evaluerer den reelle implementering og effekt af sundhedsinterventioner.
Hendes projekter er baseret på et sundhedsdemografisk overvågningssystem, et etableret befolkningsregister i Guinea-Bissau, hvorigennem ufødte børn tildeles ID-numre. Dette muliggør systematisk opfølgning af graviditeter, fødsler og sundhed og overlevelse for både børn og voksne. Ane Fisker leder det sundhedsdemografiske overvågningssystem som sikrer overvågning af sundhed og overlevelse gennem regelmæssige hjemmebesøg hos en befolkning på cirka 200.000 mennesker i Guinea-Bissau.
Foruden forskningen i effeker af sundhedsinterventioner, arbejder Ane Fisker med evaluering af de målemetoder som oftest anvendes for at vurdere dødelighed i lavindkomstlande, tværsnitsundersøgelser med retrospektiv indsamlet information om dødsfald. I samarbejde med kolleger, sammenligner hun nøjagtigheden af sådanne data med den longitudinelle overvågning. Gennem disse analyser s søger de at identificere mangler i de nuværende målemetoder og dermed forme globale tilgange til monitorering af børnedødelighed.
I løbet af sin karriere har professor Ane Fisker anvendt en bred vifte af forskningsmetoder med et stærkt fokus på kvantitative data. Disse metoder omfatter kohortestudier og randomiserede forsøg med longitudinel opfølgning via sundheds- og demografiske overvågningssystemer. Derudover inddrages kvalitative data lejlighedsvis for at give dybere indsigt.
Professor Ane Fisker’s vej ind i global sundhed begyndte under hendes medicinstudier, hvor hun tilbragte et forskningsår i Afrika – en afgørende oplevelse, der formede hendes karriere. Drevet af et stærkt ønske om at forbedre sundhed og fremme global lighed, har Ane siden sin afsluttende eksamen arbejdet med global sundhed. Ane har en dyb passion for feltarbejde, hvor hun kan kombinere teori med praksis. At være til stede i felten giver hende en klarere forståelse af de udfordringerde befolkningsgrupper, hun arbejder med, står overfor, og sikrer, at hendes antagelser er velinformerede. Hun finder den direkte kobling mellem realtidsdata og førstehåndsobservation til at være en af de mest tilfredsstillende aspekter ved sit arbejde. Samtidig er det både givende og udfordrende at anvende evidens fra den virkelige verden til at forbedre sundhedsprogrammer.
Det verdensmål (SDG), der er mest relevant for professor Fisker’s forskning, er dødelighedsmålene under SDG 3. Universal Health Coverage har også stor betydning for hendes arbejde og kan måles gennem flere indikatorer under FN’s verdensmål.
Professor Ane Fisker ser mange igangværende initiativer, der har til formål at udvide tvær- og transdisciplinært samarbejde med studerende og unge forskere, som spændede muligheder i fremtiden – ikke kun mellem forskellige universiteter, men også på tværs af akademiske discipliner. Hun ser desuden store muligheder for at samarbejde med internationale kolleger om Bandim Health Project, hvor innovative ideer og meningsfulde bidrag er velkomne.
Sidst opdateret: 23.04.2025