Skip to main content

Adgang til data

SHARE-data kan gratis benyttes til videnskabelige formål af forskere, der er tilknyttet en forskningsinstitution. SHARE-data administreres af SHARE Research Data Center på Tilburg Universitet i Holland. Der gives adgang til mikrodata til videnskabeligt brug, efter de tyske ”Kriterien des Rates Für Sozial- und Wirtschaftsdaten” (RatSWD). SHARE-data kan downloades fra SHARE Research Data Center, men er også tilgængelige via GESIS Data Archive for the Social Sciences.

På nuværende tidspunkt er data tilgængelige for bølge 1 til 8. Læs venligst denne side igennem, inden du begynder dit arbejde med SHARE-data. Vi henviser også til SHAREs officielle hjemmeside

For at få adgang til SHARE-data skal du følge nedenstående tre trin:

 1. Læs "Betingelserne for brug af data" grundigt igennem. I næste trin skal du godkende betingelserne, hvilket er en forudsætning for at få adgang til data.
 2. Download og udfyld en "Forskererklæring". For retningslinjerne vedr. blanketten, se mere på SHAREs officielle hjemmeside.
 3. Den underskrevne blanket sendes til SHARE Research Data Center enten via mail eller post.
   

  Adresse:

  SHARE Research Data Center

  c/o CentERdata

  Tilburg University

  P.O. Box 90153

  5000 LE Tilburg

  The Netherlands
  E-mail: share-rdc@centerdata.nl

Hvis blanketten sendes via e-mail anbefales det at anvende en e-mailadresse tilknyttet en forskningsinstitution. Alle andre e-mailadresser vil blive afvist (eksemplevis en Gmail adresse og lignende). Data bliver først tilgængelige, når den underskrevne erklæring er modtaget af datacentret. Ansøgere får derefter fremsendt brugernavn og password, hvorefter man straks kan få adgang til download af data. Det udleverede brugernavn og password kan bruges ved alle efterfølgende opdateringer af data.

Registrerede brugere har tilladelse til at anvende data fra SHARE-projektet, så længe deres videnskabelige tilhørsforhold, som er angivet i erklæringen, stadig gælder. En ny erklæring skal udfyldes, hvis nogle af specifikationerne i erklæringen ændres (inkl. e-mailadresse!). Brugere, der har glemt deres password, kan finde hjælp på login-siden. Der kan dog kun sendes et nyt password, hvis den indtastede e-mailadresse er den samme som blev brugt ved ansøgningen om adgang til data.

 

Publikationer

Brugere opfordres til at informere SHARE-koordineringsteamet om alle publikationer, der baseres på SHARE-data. E-mail kan sendes til: info@share-project.org.

 

Alle publikationer, der baseres på SHARE-data, skal citeres korrekt. Vi henviser til SHAREs Citation Requirements. Når nye udgaver/opgraderinger af SHARE-data bliver tilgængelige, anvendes samme formulering med undtagelse af en ny reference til den anvendte udgave af SHARE-data (release number).

 

Brugere af SHARE-data må ikke kopiere data til andre brugere. Alle, der ønsker at anvende data, skal selv kontakte SHARE Research Data Center direkte og anmode om registrering og tilladelse til brug af data. Brugere af SHARE-data tilføjes til en SHARE-databrugerliste. I tvivlstilfælde om, hvorvidt data er blevet anvendt til videnskabelig forskning eller ej, vil undersøgelsens leder (Axel Börsch-Supan) beslutte, om brugernavn og password skal inddrages, samt om der skal ske juridiske tiltag over for misbrugen.

 

På SHAREs hjemmeside findes lister over alt udgivet materiale med SHARE-data. Listerne bliver jævnligt opdateret. Se alle publikationerne her.

Sidst opdateret: 17.03.2022