Skip to main content
FLASH
Publikation

Ny forsknings-artikel fra Center for Leverforskning rykker ved leverens helbred

Ved at kortlægge 236 forskellige fedtstoffer hos personer med leversygdom relateret til alkohol har vi vist at en sjælden type fedt forsvinder fra blodet og leveren, som et tydeligt varsel på leverskade, mange år før skrumpeleverstadiet.

En tredjedel af jordens voksne befolkning har fedtlever, ophobning af fedt i leveren. Fokus har hidtil været på betydningen af de mest normale fedtstoffer, triglycerider, som f.eks. findes i leverpostej, smør og olie. Men nu viser forskning fra Center for Leverforskning på OUH og SDU, samt Steno Diabetes Center og Center for Basal Metabolismeforskning på Københavns Universitet, at triglycerider i leveren slet ikke er så vigtige som man troede. En helt anden slags fedtstoffer sender nemlig faresignaler ud, når alkohol giver skader på leveren. 

Det nye forsøg viser, at en sjælden type fedtstoffer – såkaldte sphingomyeliner – forsvinder fra leveren, som et tydeligt varsel på leverskade, mange år før skrumpeleverstadiet. Forskerne målte 236 fedtstoffer fra 18 forskellige typer fedt i blodet og leveren med det avancerede apparat masse-spektrometri på Steno Diabetescenter. Ved at se på sphingolipid-fedtstofferne i stedet for triglyceriderne, håber forskerne at kunne forklare hvorfor nogle mennesker har en skrøbelig lever, mens andre har en robust lever, lang tid før skrumpeleverstadiet.
 
Forsøget er blevet til som led i det EU financierede GALAXY samarbejde: https://www.sdu.dk/en/forskning/galaxy  og er netop udgivet i det fineste videnskabelige tidsskrift indenfor mavetarm- og leversygdomme: Gastroenterology: https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(23)00162-2/fulltext

Grafisk abstract fra artiklen i gastroenterology

Redaktionen afsluttet: 21.05.2023